≫ 

Katalonija u rukama separatista? Završeni regionalni izbori

Agencija AP navodi da se očekuje da izlaznost bude rekordno visoka

  • 4

U Kataloniji su završeni vanredni regionalni izbori, a prve izlazne ankete koje su objavljene pokazuju da bi partije koje zagovaraju nezavisnost mogle da osvoje većinu u parlamentu.

Oglasio se Pudždemon o današnjim izborima i poslao poruku devojci koja je dala glasački listić umesto njega

Separatističke partije mogle bi da osvoje između 67 i 71 mesta u parlamentu koji ima 135 članova, pokazuje anketa koju je objavio list Vanguardia.

Za sada nema zvaničnih rezultata, a ankete uoči izbora su pokazivale da su separatisti i stranke koje su za jedinstvo sa Španijom izjednačene.

Međutim, agencije javljaju da nakon 96 odsto prebrojanih glasova stranke koje žele nezavisnost Katalonije imaju većinu i da su osvojile 70 mesta u parlamentu od 135 poslanika.

Više od dve trećine birača glasalo je do 17 h na današnjim vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji. 

Prema podacima regionalne vlade Katalonije, do 17 časova izašlo je 69,54 odsto od ukupnog broja birača, što je povećanje u odnosu na poslednje parlamentarne izbore u Kataloniji 2015. godine, kada je do istog perioda izašlo 63,12 odsto birača.

Foto: Tanjug / AP

AP podseća da se današnji vanredni izbori održavaju na radni dan, te se očekuje da će većina Katalonaca glasati u poslednja dva časa pred zatvaranje birališta.

Agencija navodi da se očekuje da izlaznost bude rekordno visoka.

Ankete ukazuju da ni partije koje se zalažu za nezavisnost, a ni one koje se zalažu za jedinstvo Španije, neće uspeti da obezbede većinu glasova.

Vanredni izbori raspisani su povodom jedne od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore, navodi agencija.

Referendum o otcepljenju Katalonije od ostatka Španije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida. 

Foto: Tanjug / AP

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Pudždemon i četiri bivša člana katalonske vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Pudždemon je iz Brisela vodio kampanju za regionalne izbore.

Foto: Tanjug/AP

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon je rekao da apsolutna većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu "Katalonske republike" nad španskom državom.

Pudždemon je to rekao u Briselu gde se nalazi otkako je njegovu vladu smenio španski premijer Marijano Rahoj u oktobru nakon što je proglasila otcepljenje od Španije, prenosi Rojters.

Kako navodi AP, on je dodao da EU mora uzeti u obzir da rešenje Rahoja ne funkcioniše, kao i da je on dobio "šamar u lice" nakon ovakvih rezultata.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Floki

    21. decembar 2017 | 23:16

    Ostade španija bez najbogatije pokrajine

  • Petar

    22. decembar 2017 | 00:15

    Slovenija, Hrvatska, BiH, KiM su se otcepile bez provere volje vecine (bez demokratije) na referendumu vec oruzjem koje su im doturali i EU u kojoj je Spanija. Kada gradjani sami na referendumu odluce da hoce da se otcepe, a to nije u interesu EU onda se demokratija ukida. Dvostruki arsini, odnosno politika interesa a ne demokratija.

  • Дарко

    21. decembar 2017 | 23:01

    Самостална Каталонија ☝

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA