≫ 

Od najboljeg fudbalera sveta do predsednika države: Žorž Vea, čovek koji želi Liberiju da digne iz bede (FOTO) (VIDEO)

Analitičari smatraju da bi Vea mogao da ublaži podele u Liberiji, zemlji koja još uvek oseća posledice građanskih ratova od 1989. do 2003. godine

  • 0

Bivša fudbalska zvezda Žorž Vea pobednik je predsedničkih izbora u Liberiji, osvojivši 61,5 odsto glasova, saopštila je danas izborna komisija na osnovu 98,1 odsto prebrojanih glasova.

Bivši fudbaler Žorž Vea postao predsednik Liberije! (FOTO)

On je u drugom krugu pobedio potpredsednika Liberije Džozefa Boakaija.

Vea će na mestu predsednika zameniti dobitnicu Nobelove nagrade Elen Džonson Sirlif, kojoj ističe drugi mandat, što će, kako navodi Rojters, biti prva demokratska tranzicija vlasti u toj zemlji od 1944. godine. Naime, od 1944. Od 1971. do danas četiri predsednika Liberije umrla su na vlasti ili su poterana u egzil.

Foto: Guliver/Chris Hondros/Getty Images

KANDIDAT I 2005.

Vea, koji je tek kročio u politiku, kandidovao se i na predsedničkim izborima 2005. ali je izgubio od sada bivše predsednice Džonson Sirlif. To ga nije poljuljalo, ostao je u politici i u međuvremenu se dokazao kao parlamentarni zastupnik.

Vea je rođen u siromašnom delu prestonice Monrovije i pre fudbalske karijere radio je kao tehničar na centrali nacionalne telekomunikacijske kompanije.

Po završetku fudbalske karijere 2003. angažovao se i u politici, a u oktobru ove godine je dobio najviše glasova u prvom krugu predsednickih izbora u Liberiji da bi danas bila proglašena njegova pobeda.

Analitičari smatraju da bi Vea mogao da ublaži podele u Liberiji, zemlji koja još uvek oseća posledice građanskih ratova od 1989. do 2003. godine.

Njegova domovina na obali zapadne Afrike jedna je od najsiromašnijih zemalja na svetu. Uz ionako veliku bedu i zaostalost, zadnjih 20 godina pogodila ju je još jedna pošast - građanski ratovi koji su odneli oko milon života.

U Liberiji je oko 4.5 miliona stanovnika, a Vea želi da im omogući dostojan život, povećati snošljivost i omogućiti bolji suživot između pripadnika brojnih zavađenih naroda i religija.

Foto. Tanjug / AP

KONTROVERZE OKO POTPREDSEDNICE

Očekuje se da će vea za potpredsednicu postaviti Džul Hauard-Tejlor. Njen politički život počeo je udajom za bivšeg ratnog lidera Čarlsa Tejlora. Ali, od kada je postala prva dama izgradila je zavidnu političku reputaciju.

Hauard-Tejlor bila je iznenađujući pik za potpredsednika na "tiketu" fudbalera koji je postao političar, jer su mnogi očekivali da se i ona sama kandiduje za to mesto. Njena Nacionalna patriotska partija osnovana je 1997. godine, a formirali su je članovi Nacionalnog patriotskog fronta Liberije, pobunjenici Čarlsa Tejlora, ne bi li mu tako omogućili da se kandiduje za predsednika koji bi okončao građanski rat, koji je počeo 1989. godine.

Džul se za Čarlsa udala baš pred njegov izbor za predsednika 1997. godine. Razvod joj je odobren 2006. godine, dok je Tejlor živeo u egzilu u Nigeriji, s drugom ženom. Njena politička karijera započela je 2005. godine izborom za senatorku okruga Bong, treći po redu okrug po naseljenosti. Od tada je izgradila imidž vredne radnice u liberijskoj politici kojom dominiraju muškarci.

Foto: Profimedia/AFP

DOBITNIK ZLATNE LOPTE

Nekada najjbolji fudbaler sveta izjavio je nedavno da je Arsen Venger presudno uticao na njegovu karijeru jer je pokazao veliko razumevanje tokom perioda koji su proveli u Monaku.

Monako je bio prvi evropski klub u kojem je zaigrao Vea, u "kneževini" je proveo četiri sezone (1998-1992), pre nego što je stupio na najveću scenu u dresu Pari Sen Žermena i Milana.

- On je na mene gledao na sina. Želeo je da budem na terenu svaki dan sa njim. Jednoga dana bio sam umoran i osećao veliku glavobolju, a trener mi je rekao da to razume, ali da je bitno da naporno radim, verujem u talenat i postaću najbolji fudbaler na svetu. Ja sam ga saslušao i počeo trening. Osim Bogu, zahvaljujem se Vengeru, jer da nije bilo njega ništa ne bih postigao - izjavio je jedini afrički fudbaler koji je dobio Zlatnu loptu.

Vea je vrhunac karijere doživeo u Milanu gde je od 1995. do 2000. godine osvojio dve Serije A, a potom je sa manje ili više uspeha igrao za Čelsi, Mančester Siti, Marselj i Al Džaziru.

Foto: Guliver/Mandatory Credit: Claudio Villa /Allsport

Nakon završetka fubalske karijere, "kralj Žorž", kako su ga zvali, radio je kao ambasador dobre volje UN-a i UNICEF-a.

Fudbalski svet oduševljen je njegovom pobedom. Na društvenim mrežama čestitali su mu, među ostalima, Didier Drogba, Jaja Ture i Stefan Mbia.

- Čestitke legendi rosonjera Žoržu Vei na izboru za predsednika Liberije - objavio je AC Milan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA