≫ 

Serija snažnih zemljotresa pogodila Grčku i Makedoniju: Potres se osetio i u Bugarskoj!

U Grčkoj su ovakvi zemljotresi česti, a zemljotres od jutros spada u donju kategoriju jačih zemljotresa

  • 0

Podrucje grada Kilkisa u grčkom regionu Središnje Makedonije pogodila su dva lakša zemljotresa, objavio je atinski Institut za geodinamiku, a za sada nema izveštaja o šteti, prenosi ANA.

Jak zemljotres pogodio Atinu!

Navodi se da je prvi potres, koji se desio noćas 13 minuta iza ponoći, bio jačine četiri stepena po Rihterovoj skali i da mu je epicentar bio na 28 kilometara severozapadno od Kilkisa, dok se drugi zemljotres, čija jačina nije navedena, dogodio jutros u 06.24 sati, s epicentrom na 25 kilometara svereozapadno od Kilkisa i 367 kilometara severno od Atine.

Nakon zemljotresa koji je jutros pogodio Grčku u 6:24, dogodilo se još najmanje desetak potresa jačine 4 stepena, kaže profesor Emil Botev, direktor Odseka za seizmologiju pri Nacionalnom institutu za geofiziku, geodeziju i geografiju na Bugarskoj akademiji nauka.

Potres se osetio u Bugarskoj

On je precizirao da su maksimalne procene zemljotresa u Grčkoj koje se osećaju u susednoj Bugarskoj, jačine 5,2 ili 5 stepena po Rihterovoj skali.

Takođe, postoje informacije o "seizmičkim događajima od sinoć u 12 časova", rekao je seizmolog, citiran od strane BTA, prenosi dnes.bg.

U Grčkoj su ovakvi zemljotresi česti, a zemljotres od jutros spada u donju kategoriju jačih zemljotresa, rekao je profesor.

On podseća da je zemljotres u Perniku jačine 5,6 stepeni po Rihteru 22. maja 2012. godine bio sličan kao onaj u Bugarskoj.

Jutros se zemljotres iz Grčke osetio i u Bugarskoj i prema rečima profesora ne bi trebalo da postoji ozbiljna šteta na infrastrukturi koja bi mogla da ugrozi živote ljudi.

Gradonačelnik Petriča Damitar Bručkov takođe je potvrdio da nema izveštaja o šteti nakon potresa. Prema njegovim rečima, najvažnija stvar je da nema podata o žrtvama i materijalnoj šteti.

Foto: Profimedia/Alamy

Zemljotres pogodio i Makedoniju

Serija od pet zemljotresa pogodila je jutros i sinoć jugoistok Makedonije, a najjači, intenziteta 4,8 stepeni Rihterove skale, jutros je u 5,25 časova zatresao Dojran.

Osim u Dojranu, ovaj zemljotres su osetili i žitelji Đevđelije, Valandova, Strumice, Kavadaraca, Radoviša i Berova. On je izazvao manja oštećenja na kućama u blizini epicentra potresa, a osetio se i u susednoj Bugarskoj i Grčkoj.

Prvi slabiji zemljotres jačine 3,7 stepeni Rihterove skale bio je registrovan u istom epicentralnom području sinoć u 23,13 časova. Nakon ovoga usledila su još tri manja zemljotresa od 3,3 do 2,9 stepeni Rihterove skale, dok je najjači, registrovan jutros u 5,25 časova, bio intenziteta od 4,8 stepeni Rihterove skale.

Iz Seizmološke opservatorije pri Prirodno-matematičkom fakultetu u Skoplju su saopštili da se epicentar potresa nalazio 145 kilometara jugoistočno od makedonske prestonice, u oblasti Dojrana.

Daljinac

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA