Potpuno neočekivani Kimov potez: Poslao signal Južnoj Koreji, oni pozvali na sastanak u pograničnom selu (FOTO) (VIDEO)

Severnokorejski lider Kim Džong-Un rekao je juče, u svom novogodišnjem obraćanju, da je "otvoren za dijalog" sa Seulom

  • 2

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjong-gjon predložio je danas da se iduće nedelje u pograničnom selu Panmundžom održe pregovori na visokom nivou sa vladom Severne Koreje, a ta ponuda je usledila nakon što je Pjongjang nagovestio moguć dijalog, iako ostaje pri svojim nuklearnim ambicijama.

Kim Džong Un je čestitao Novu godinu stravičnom izjavom: Od nje se trese ceo svet

Ministar Čo je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da se dve Koreje fokusiraju na pitanje učešća severnokorejske delegacije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koje počinju sledećeg meseca, tokom pregovora koji bi, prema njegovom predlogu, mogli da budu održani 9. januara, prenosi Rojters.

U međuvremenu, južnokorejski predsednik Mun Džae-in danas je izjavio da je poboljšanje odnosa između dve Koreje povezano s rešavanjem pitanja severnokorejskog nuklearnog programa, prenosi britanska agencija.

Foto: Tanjug / AP

Mun je, na sastanku Kabineta, zatražio od ministarstava za ujedinjenje i sport da brzo uspostave mere kako bi se obezbedilo učešće Severne Koreje na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je juče, u svom novogodišnjem obraćanju, da je "otvoren za dijalog" sa Seulom i da postoji mogućnost da sportisti iz Severne Koreje učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama. Istovremeno je, međutim, naglasio da je Severna Koreja nuklearna sila.

Foto: Tanjug / AP

U tradicionalnoj godišnjoj poruci rekao je kako želi "mirno rešenje sa svojim susedima na jugu". U televizijskom obraćanju Kim Džong Un je dodao i kako želi "što pre" da započne pregovore o učestvovanju njihovih sportista na Zimskim olimpijskim igrama.

Severna i Južna Koreja su još uvek formalno u ratu iako primire traje već više od pola veka.

Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    2. januar 2018 | 10:49

    I tako Tramp ostade naj-blentovina na celom svetu??? Mašala...blago nama!?

  • Čika Jova

    2. januar 2018 | 11:24

    Ma može oni koliko hoće da pregovaraju, amerima to ne odgovara. Njima odgovara da pokore S. Koreju, da tu izgrade bazu iz koje mogu da prete Rusiji i Kini. To je jedino rešenje. Američko rešenje je uvek jedino "ispravno" pa i za Koreju i za Iran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA