≫ 

Špijunske igre na nebu: Britanski "tajfuni" presreli ruske bombardere, katarski lovci uhodili avione iz Emirata, šta se dešava? (FOTO)

Krenula opšta igra testiranja strpljenja i tolerancije, za sada se svi "prave ludi"

  • 0

Dva incidenta u vazduhu na području Evrope i Azije registrovana su ovog prepodneva - britanski avioni presreli su ruske, dok je katarska vojna letelica pratila i presrela putnički avion iz Emirata.

Niko ne dovodi u vezu ova dva slučaja, mada na društvenim mrežama, doduše i dalje u formi komentara i dijaloga, neki smatraju da je počela sveopšta globalna špijunska igra.

Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Britanije poslalo je dva aviona "jurofajter tajfun" da presretnu ruske avione koji se približavaju vazdušnom prostoru Britanije, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Britanije.

- Ova misija je u toku i nećemo davati dodatne informacije dok se ona ne završi - rekao je portparol, prenosi Rojters.

Ovaj incident u vazduhu nije ni nalik onom iz februara 2016. kada su dva britanska "tajfuna" takođe presrela ruske bombardere.

Tada su Rusi bili nadomak ulaska u prostor Velike Britanije, zbog čega su iz Londona poslate poruke upozorenja predsedniku Vladimiru Putinu da se ne igra sa narušavanjem teritorijalnog suvereniteta Ujedinjenog kraljevstva.

Rekordna je bila 2014. godina kada su Britanci presreli čak stotinu ruskih aviona, zbog čega se Putin ašao na udaru kritika.

Nastavak sukoba Katara i Emirata

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) tvrde da su katarski lovački avioni presreli putnički avion, koji pripada Emiratima, u međunarodnom vazdušnom prostoru na putu za Bahrein.

Ponovo drama na nebu: Kineski lovci presreli američkog "izviđača"

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Emirata osudila je navodni incident i saopštila da će preduzeti sve pravne mere u obezbeđivanju bezbednosti putničkog aviotransporta.

Direktor Kancelarije za komunikacije vlade Katara, Šeik Saif Bin Ahmed al Tani, demantovao je ove navode na svom zvaničnom Tviter nalogu, rekavši da su "potpuno neistiniti", prenosi Rojters.

Samo par sat kasnije, Emirati su objavili informaciju da im je presretnut još jedan putnički avion, blizu aerodroma u Manami.

Foto: Tanjug/AP

Ovim se, kako navodi agencija, produbio diplomatski jaz između Katara i Zalivskih zemalja, koji traje već nekoliko meseci.

Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i UAE su u junu 2017. godine optužili Katar da podržava terorizam i uveli mu diplomatske i trgovinske sankcije. Katar je u petak podneo žalbu Ujedinjenim nacijama da je jedan vojni avion Emirata narušio njihov vazdušni prostor.

Kako tvrde iz Katara, avion je bio u njihovom vazdušnom prostoru oko minut, a Emirati demantuju da se narušavanje vazdušnog prostora dogodilo.

Interesantno, kako je javljeno za incident između ove dve zemlje, tako su akcije Katara momentalno pale na svetskim berzama.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA