≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

ISPRAVKA SAD nisu izdale alarmantno upozorenje za Kosovo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomenuto upozorenje odnosi se na promenu “statusa” Bosne i Kosova u procenama bezbednosti putovanja koje američki State Department objavljuje za sve države sveta

  • 20

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma. U prvobitnom tekstu, koji je portal Telegraf.rs objavio 16. januara 2018. godine navodi se da je upozorenje izdato dva dana pre ubistva političara Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, što je netačan podatak.

Naime, upozorenje je izdato 10. januara i odnosi se na promenu “statusa” Bosne i Kosova u procenama bezbednosti putovanja koje američki Stejt Department objavljuje za sve države sveta. Taj status je za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Kosovo, ažuriran 10. januara, kada su obe države označene kao zemlje u koje treba putovati uz “povećani oprez”, to jest ocenjene su brojem 2 na skali procene rizika koja ima 4 stepena.

Četvrti stepen je, zapravo, upozorenje da se ne putuje u određenu državu, međutim ta ocena nije dodeljena ni Bosni ni Kosovu.

Potrebno je napomenuti da američka vlada nije samo Bosni i Kosovu dodelila ocene za rizik od putovanja. Istog dana, 10. januara, State Department je, naime, promenio način ocenjivanja rizičnosti putovanja, odnosno upozoravanja svojih građana. Tada je predstavljena nova skala od 4 ocene i profili svih država ažurirani su u skladu sa tim:

Promenu klasifikacije bezbednosnih rizika prilikom putovanja objasnila je šef “Kancelarije za prekookeanski servis” State Department-a, Mišel Bernier-Tot. U članku objavljenom u listu “Washingon Post”, Bernier-Tot je rekla da su prethodne kategorije bile zbunjujuće i da nije svima bila jasna razlika između “upozorenja” i “uzbune”:

“Lično sam bila umorna od objašnjavanja razlike između upozorenja i uzbune vezane za rizik putovanja, što nije bilo jasno čak ni nekim mojim kolegama," rekla je ona. “Morali smo to da predstavimo na pristupačniji način, kako bi informacije bile lakše razumljive.”

Kompletnu listu svih država koje imaju bilo kakvu vrstu obaveštenja ili upozorenja možete pogledati na ovom linku.

Napomena: U prvobitnom tekstu koji je objavljen sa naslovom "Samo dva dana pre ubistva Olivera Ivanovića, SAD izdale alarmantno upozorenje za Kosovo" navedeno je da je upozorenje izdato dva dana pre ubistva Ivanovića, što nije istinita informacija. Upozorenje je izdato 6 dana pre ubistva i nije se odnosilo samo na Kosovo, već se radilo o ažuriranju informacija o svim državama u bazi Stejt Departmenta. Prvobitni tekst je izmenjen i dopunjen tačnim informacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    16. januar 2018 | 11:28

    Sve je umrezeno od Zapada,nista nije slucajno!?Nikada se nece pronaci pravi ubica i nalogidavac!?

  • Lovac

    16. januar 2018 | 11:57

    Ameri su sve znali unapred posto su sami organizovali.zlotvori!!!oni su zlo covecanstva

  • NEŠA

    16. januar 2018 | 11:18

    Znali su šta se sprema, moguće je da su baš Ameri naložili ovo ubistvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA