≫ 

Turska počela bombardovanje severozapada Sirije gde žive Kurdi, vojnu operaciju nazvali "Maslinova grančica" (FOTO) (VIDEO)

Grupa boraca sirijske opozicije, koje podržava Turska, krenula ta oblasti Afrina kao deo turske ofanzive

  • 5

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da su turski avioni počeli vazdušnu ofanzivu na Afrin, enklavu sirijskih Kurda na severozapadu Sirije.  U turskim vazdušnim napadima u Siriji pogođeno je 108 kurdskih meta, saopštila je danas vojska, a vojnu operaciju su nazvali "Maslinova grančica".

(POTRESNI VIDEO) Deka je ostao bez svega u požaru, a onda je našao svoje mače i privio ga uz grudi! Njegov pogled će vas naterati da razmislite šta vam je najvažnije u životu

- Od ovog trenutka, naše hrabre Oružane snage počele su vazdušnu ofanzivu kako bi eliminisale Kurdsku radničku partiju (PKK) i elemente takozvane Islamske države u Afrinu - rekao je Jildirim, prenosi Rojters.

Turski mediji javljaju da je grupa boraca sirijske opozicije, koje podržava Turska, krenula ta oblasti Afrina kao deo turske ofanzive.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Izveštači agencije AP na tursko-sirijskoj granici javljaju da su primetili najmanje pet aviona kako lete ka Afrinu, kao i konvoj autobusa za koje se pretpostavlja da prevoze sirijske opozicione borce. Kako se navodi, u tom konvoju su i kamioni sa mitraljezima.

Komanda ruske vojske u Siriji preduzima mere bezbednosti za osoblje prisutno u Afinu nakon početka turske operacije protiv kurdske vojske.

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da je Moskva pažljivo pratila situaciju u Siriji  i bila zabrinuta zbog vesti o turskom vojnom angažmanu u gradu.

Moskva je pozvala zaraćene strane da vrše uzdržanost.

Rusija će diplomatski podržati Damask i tražiće u Ujedinjenim nacijama da Turska obustavi svoju vojnu operaciju u regionu Afrin, na severozapadu Sirije, izjavio je danas član Odbora za bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Franc Klincevič.

- Neće samo Sirija tražiti obustavu te operacije. I Rusija će podržati taj zahtev i pružiti Siriji diplomatsku podršku - rekao je ruski poslanik Klincevič za RIA Novosti.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

YPG: Turska nam ne ostavlja drugi izbor nego da odgovorimo

Milicija sirijskih Kurda saopštila je danas da im vazdušni napadi Turske na region Afrin, na severozapadu Sirije, nisu ostavili drugi izbor nego da uzvrate.

Kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG), koje uživaju podršku SAD, takođe su navele da je turska vojska gađala civilna naselja.

- Pobedićemo ovu agresiju kao što smo pobedili i u drugim takvim napadima na naša sela i gradove - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

YPG je, takođe, pozvala muškarce i žene na severu Sirije da im se pridruže da zaštite Afrina, prenosi Rojters.

Turska je ranije danas otvorila nov front u ratu u Siriju pošto je izvela vazdušne udare na region Afrin naseljen većinom Kurdima rizikujući jačanje tenzija sa Vašingtonom.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин

    20. januar 2018 | 22:06

    Људи курде никог недирају нису фанатици у Турску ови јадни људи ,немају право на матерњи језик ,нису имсли право ни на образовање ,били су протеривани и увек убијани .

  • Deda

    20. januar 2018 | 19:08

    Toliko o prijateljstvu s nevernicima,no udri dok možeš.

  • Sergej

    20. januar 2018 | 20:21

    Samo rokaj...dobro je za ekonomiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA