Imamo snimke Pariza dronom uoči najvećeg potopa u poslednjih 100 godina: Opšta panika, Sena se dramatično izliva, grad svetlosti postaje pun pacova (VIDEO) (FOTO)

Stručnjaci tvrde da grad nije spreman za katastrofu, nepogode će iz budžeta isisati 17 milijardi evra

  • 2

Parižani su u šoku. Hiljade građana prestonice Francuske u opasnosti su ovog vikenda budući da je nivo reke Sene dramatično porastao, a prema prognozama francuskih službi ovog vikenda će dostići vrhunac!

Vodeći francuski stručnjaci upozoravaju da Parizu preti pravi potop, odnosno najveća poplava u poslednjih 100 godina.

Foto: Tanjug/AP

- Situacija je zbog poplave složena u mnogim francuskim departmanima, a francuska Meterološka služba je jutros u 13 departmana zadržala narandžasti nivo opasnosti od poplava, od ukupno četiri nivoa - prenosi Parizijen.

Vodostaj Sene jutros je iznosio 5,70 metara, dok je juče u isto vreme bio 5,59 metara, a sutra se očekuje da će vodostaj biti između 5,80 i šest metara.

Luvr zatvoren, turisti beže sa šetališta

Foto: Tanjug/AP

Najgore je što će se povećanje vodostaja reke porasti i početkom iduće nedelje - saopštio je Vižikri, vladina služba za praćenje poplava.

Izlivena Sena je već prekrila šetalište pored reke u Parizu, a zbog poplave je u muzeju Luvr zatvorena izložba islamske umetnosti koja je bila postavljena u prizemlju.

Čuveni turistički brodići na Seni, zbog visokog nivoa vode u koritu reke, trenutno ne plove, dok labudovi plivaju na mestima gde su nekada bili trotoari, a poplave je na pariske ulice izjurila čak i pacove.

Poplava je u francuskoj prestonici 1910. godine nanela veliku štetu, kada je nivo Sene dostigao čak 8,65 metara.

Foto: Tanjug/AP

Makron obilazi restorane u inat poplavi

Francuski predsednik Emanuel Makron ostao je veran dugogodišnjoj tradiciji da sa suprugom Brižit svakog petka ili subote večera u nekom od restorana u Parizu.

Foto: Tanjug/AP

Uprkos čiinjenici da je restoran koji je sinoć izabrao u blizini poplavljenog šetališta, bračni par Makron došao je na večeru u pratnji predsednika Argentine Maurisija Makrija i supruge.

Poplava bi ojadila budžet Pariza

Poslednji put kada se dogodila strašna poplava u Parizu, daleke 1910. godine, gradu su bile potrebne nedelje da se vrati u normalu.

Stručnjaci potvrđuju da bi ovaj nivo Sene mogao da donese još veću poplavu nego tada.

Foto: Tanjug/AP

Procenjuje se da bi takva poplava Pariz koštala čak 17 milijardi evra!

Grad nije spreman za haos - metro će biti paralisan

Šarl Bobion, poznati pariski analitičar i stručnjak za procenu rizika, izjavio je da Pariz nije spreman za ovakvu vrstu iskušenja.

Foto: Tanjug/AP

- Jednom se i ovakva poplava mora dogoditi. Pariz je manje spreman za poplave u odnosu na druge evropske prestonice. Iako se govorilo da ovakav nivo Sena ne može da dosegne u narednih 10-20 godina pokazalo se da priroda i dalje diktira tempo. Ovakve poplave mogu potrajati i nekoliko dana što bi "slomilo" Pariz - rekao je Bobion.

Procena je da bi u slučaju poplave oko 750.000 radnih mesta bilo ugroženo, kao i 400.000 kuća u Parizu i okolini.

Foto: Tanjug/AP

Takođe se ističe da bi 45 odsto metro stanica u Parizu bilo pogođeno poplavama te da bi narod morao da pronalazi alternativni način kretanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA