≫ 

Napadnuta vojna akademija kod Kabula: Ubijeno najmanje 5 vojnika, 10 ranjeno, čulo se 11 eksplozija

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država

  • 0

Napadnuta je baza Avganistanske nacionalne armije koja štiti vojnu akademiju "Maršal Fahim" zapadno od glavnog grada Avganistana Kabula, javili su jutros lokalni mediji. Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad u kojem je učestvovalo petoro ekstremista, a ubijeno najmanje pet i ranjeno deset vojnika.

Talačka kriza u luksuznom hotelu trajala 13 sati, ubijeno 19 ljudi: Talibani planirali napad u četvrtak, pa ga odložili zbog venčanja (FOTO) (VIDEO)

U predsedničkoj palati potvrdili su napad, prenosi ToloNews.

Čuli su se hici, još nema informacija o napadu, kazao je portparol policije u Kabulu Bazir Mudžahid, dodajući da su policijske snage uspostavile kordon oko područja koji je napadnut.

Avganistanski vojni činovnik koji živi na tom području koji je želeo  da ostane anoniman kazao je da je od početka napada oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu (pola dva po srednjevropskom) čuo otprilike 11 eksplozija.

- Moguće je da je reč o granatama iz ručnih minobacača - kazao je.

AP navodi da su dva napadača ubijena u okršaju vatrenim oružjem, dva su se raznela aktivirajući eksploziv kojim su bili opasani, a jednog su uhapsili vojnici.

Napad je započeo oko četiri sata po lokalnom vremenu, a borbe su trajale dugo nakon svitanja. Policija je blokirala sve puteve koji vode ka akademiji, a nakon okončanja borbi bezbednosne snage preuzele su kontrolu nad tom zonom i zaplenile jedan prsluk bombaša samoubica, automatsku pušku AK-47 i municiju.

- Napad je bio usmeren ka vojnoj jedinici koja štiti akademiju, a ne na samu akademiju -  izjavio je portparol avaganistanskog Ministarstva odbrane Davlat Vaziri.

Neimenovani afganistanski novinar saznao je od izvora na tom području da je u kompleks ušla grupa muškaraca s opremom za noćno posmatranje.

Ovaj napad je izveden dva dana nakon što je talibanski napadač u subotu uleteo kolima Hitne pomoći ispunjenim eksplozivom u centar Kabula, pri čemu su ubijene 103 osobe i ranjeno 235 ljudi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA