≫ 

UGROŽENE AMERIČKE VOJNE TAJNE: Aplikacija firme za fitnes STRAVA slučajno otkrila tajne baze širom sveta

Karta je objavljena u novembru 2017. godine i prikazuje puteve koje korisnici pređu za vreme vežbanja, trčanja ili vožnje biciklom.

  • 1

Aplikacija za fitnes firme Strava napravila je ozbiljan problem u svetu jer su zahvaljujući njoj otkrvene osetljive inforamcije o lokacijama vojnih baza i špijunskih položaja šiorm sveta, piše The Guardian.

U ime oca i sina i svetog "ajfona": Vladike ne mogu bez skupocenog telefona, dobili čak i aplikaciju

Firma Strava objavila je na internetu kartu koja prikazuje aktivnosti korisnika svoje aplikacije, koja služi za praćenje i snimanje aktivnosti tokom vežbanja i deljenje tih informacija s ostalim korisnicima.

Karta je objavljena u novembru 2017. godine i prikazuje puteve koje korisnici pređu za vreme vežbanja, trčanja ili vožnje biciklom. Međutim, tek ovog vikenda australski analitičar Netan Rejzer upozorio je na moguće implikacije za vojno osoblje: "Karta izgleda vrlo lepo, ali nije sjajna za sigurnost. Američke baze su lako uočljive", objavio je na Twitteru.

"Ako vojnici koriste aplikaciju kao svi ostali, uključuju praćenje dok vežbaju, to može biti jako opasno", dodao je Rejzer. Korisnici aplikacije u Avganistanu, Džibutiju i Siriji skoro isključivo su strani vojni službenici, što znači da su njihovi položaji na karti osvetljeni.

Tako se na karti jasno vide baze u avganistanskoj pokrajini Helmand. Zumiranje jedne od najvećih baza pokazuje jasno ocrtan nacrt unutrašnjosti, odnosno puteva koje brojni vojnici koriste u džogiranju i vežbama. Baza nije vidljiva na satelitskim prikazima servisa kao što je Google Maps, ali jasno se vidi na web stranici Strave.

Australska vojska prva je odlučila da razmotri mogući uticaj korišćenja aplikacije na sigurnost, a sigurnosne snage delom sveta takođe razmatraju zabranu korišćenja ove i sličnih aplikacija kako bi se sprečile negativne posledice.

Kompanija Strava objavila je kako su osetljivi vojni položaji otkriveni slučajno, odnosno da su ih ranije objavili korisnici kao javne. Naglasili su da je korisnicima omogućen izbor hoće li prikazati informacije o svojim kretanjima na globalnoj karti ili neće te da su aktivnosti označene kao privatne, a ne javne, isključene iz karte.

Sigurnosni analitičari nastavljaju da proučavaju kartu, a broj prikazanih položaja tajnih institucija raste. Tako je otkrivena i mala američka baza u Džibutiju, koja nije naznačena na kartama, za koju je ranije analitičar Markus Ranum tvrdio da je tajna lokacija CIA-e.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajno pero

    30. januar 2018 | 00:58

    Zelja za potpunom kontrolom svega i svacega pod plastom da im olaksa zivot dokazuje koliko ljudi umesto da se razvijaju sve vise se zaglupljujui sve ih vise kontrolisu. Zamislite jednu stazu za trcanje moraju da im obeleze da ne bi zalutali. Sada me ne cudi sto ih po Avganistanu ubijaju ko komarce, jer glupi kauboji slepo veruju "pametnim" uredjajima. Izgubili su i sve vise gube vezu sa realnim svetom. Uskoro ce da izbace aplikaciju da im telefon prepoznaje kucu i zenu. Nece znati bez mobilne aplikacije ni sopstvenu kucu,zenu ili decu da prepoznaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA