≫ 

Ostavka zbog lažne uzbune o raketnom napadu: Odlazi šef agencije za vanredne situacije na Havajima

Nadzornik koji je poverovao da je u pitanju pravi napad i izdao je upozorenje za Havaje juče je otpušten

  • 1

Šef havajske Agencije za vanredne situacije Vern Mijagi podneo je ostavku nakon nedavne greške i lažnog upozorenja na opasnost od raketnog napada.

Drama na Havajima: Uzbuna o raketnom napadu! Tek posle su rekli da je neko greškom poslao signal (FOTO)

Nešto ranije, američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) je saopštila da je zbog greške nadzornika ponoćne smene, koji je vežbu pomešao sa stvarnim napadom, izdato upozorenje na Havajima 13. januara da je na tu lokaciju lansirana balistička raketa.

Poruka, koja je stigla u Agenciju za vanredne situacije Havaja, sadržala je deo u kome se navodi "vežba, vežba, vežba", ali u tekstu poruke stajalo je i "ovo nije vežba".

Foto: Tanjug/AP

Drugi radnici iz havajske Agencije objasnili su da su shvatili da je u pitanju vežba, međutim, nadzornik je rekao da je verovao da je u pitanju pravi napad i izdao je upozorenje za Havaje. Nadzornik nije sarađivao u istrazi, sem što je dao pismeno saopštenje, a on je juče otpušten.

Lažno upozorenje o napadu na Havaje izdato je oko 8 časova ujutru, po lokalnom vremenu, 13. januara. Nakon prvobitne uzbune, izdato je saopštenje da je ta uzbuna bila lažna.

Guverner Havaja Dejvid Ige izvinio se javnosti zbog lažne uzbune, koja je izazvala paniku i pometnju širom Havaja.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA