≫ 

USTA MOJA, HVALITE ME: Tramp je sinoć održao govor o stanju nacije, hvalio je sebe i obećao da će američki novac davati samo prijateljima SAD (FOTO) (VIDEO)

Tramp je objavio da je odlučio da zatvor u Gvantanamu i dalje ostaje otvoren, što je još jedan u nizu poteza američkog predsednika koji su u suprotnosti sa željama i odlukama njegovog prethodnika Baraka Obame

  • 4

Ovo je naš novi američki trenutak, poručio je predsednik SAD Donald Tramp u svom prvom govoru o stanju nacije u kojem je istakao i da pruža ruku demokratama za saradnju.

Tramp večeras drži Govor o stanju nacije, a posle njega u emisiji uživo govoriće porno glumica sa kojom je prevario Melaniju! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

- Nikada nije bio bolji trenutak da počnemo da živimo američki san. Ko god da ste i odakle god da ste ovo je vaše vreme. Ako verujete u sebe i Ameriku možete sanjati i biti šta god želite i zajedno možemo da postignemo apsolutno sve - rekao je Tramp u govoru koji je trajao 80 minuta, preneo je BBC.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je objavio da je odlučio da zatvor u Gvantanamu i dalje ostaje otvoren, što je još jedan u nizu poteza američkog predsednika koji su u suprotnosti sa željama i odlukama njegovog prethodnika Baraka Obame.

Foto: Tanjug/AP

Agencija AP ocenjuje da se Tramp obraćao duboko podeljenoj naciji i da je govor obilovao pohvalama na sopstveni račun i pozivima na optimizam u svetlu rastuće ekonomije.

Foto: Tanjug/AP

S druge strane, upozorenja je uputio na račun kriminalnih grupa, trgovine drogom i nasilnih imigranata koji u SAD žive ilegalno.

Foto: Tanjug/AP

Mediji prenose da je Tramp Rusiju i Kinu okarakterisao kao suparnike SAD koji dovode u pitanje američke interese, privredu i vrednosti.

Foto: Tanjug/AP

- U svetu se suočavamo sa otpadničkim režimima, terorističkim grupama i suparnicima kao što su Kina i Rusija koji predstavljaju izazov za naše interese, privredu i naše vrednosti - kazao je Tramp.

U govoru američki predsednik nije spominjao pitanje istrage oko navodnog ruskog uplitanja u američke izbore.

Foto: Tanjug/AP

On je pozvao republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i isticao rezultate njegove administracije u privredi.

Foto: Tanjug/AP

- Večeras sve pozivam da stavimo razlike na stranu, da nastojimo da nađemo zajednički jezik - rekao je Tramp u govoru pred Predstavničkim domom američkog Kongresa.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, tokom govora u kojem je pozivao na na jedinstvo dve stranke bila je uočljiva podela između dve strane - republikanci su bučno pozdravljali i aplauzom pozdravljali njegov govor, dok su demokrate uglavnom sedile u tišini.

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče spoljne politike, Tramp je poručio da se obnavlja ugled i moć SAD.

Foto: Guliver/Chris Kleponis-Pool/Getty Images

Prema njegovim rečima, u borbi koalicionih snaga protiv Islamske države, Irak i Sirija su skoro potpuno oslobođeni.

Foto: Tanjug/AP

Najavio je da će se nastaviti angažman SAD u Avganistanu i da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Foto: Tanjug/AP

Dotakao se i Jerusalima, podsetivši da su u UN na desetine zemalja glasale protiv prava SAD da prizna taj grad za izraelsku prestolnicu i navodeći da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inostranstvu "uvek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike".

Foto: Tanjug/AP

Rukovodstvo Severne Koreje je nazvao "izopačenim", a Amerikancima je poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo "vrlo brzo da zapreti" SAD i obećao da će nastaviti maksimalan pritisak kako se to ne bi dogodilo.

Foto: Tanjug/AP

On se založio za modernizaciju i obnovu američkog nuklearnog arsenala, ali i izrazio nadu da SAD nikada neće morati da ga upotrebe.

Foto: Tanjug/AP

Nuklearni kapaciteti SAD moraju da budu "tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije", naveo je Tramp.

Foto: Tanjug/AP

- Možda će jednog dana doći magičan trenutak kada će se zemlje sveta udružiti da bi eliminisale nuklearno oružje. Nažalost, još nismo do toga došli - ocenio je Trump.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je naveo da je predložio "pošten kompromis" za reformu imigracije i izrazio nadu da će dobiti podršku demokrata za usvajanje zakona u Kongresu.

On je rekao da bi mogao da postoji "put prema državljanstvu" za do 1,8 miliona osoba koje su ilegalno dovedene u SAD kao deca, i ponovno zatražio "zid na južnoj granici", koji je bio jedno od ključnih obećanja njegove kampanje.

Foto: Tanjug/AP

Pozvao je i da se dodela viza za ulazak u SAD lutrijom zameni sistemom "utemeljenom na zaslugama", kao i da se zaustave imigracije putem porodičnih veza sem u slučaju supružnika i maloletne dece.

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte Trampov govor u celosti:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    31. januar 2018 | 08:53

    Kakvo je ovo zlo od nacije!

  • drej

    31. januar 2018 | 09:21

    Jedino se slazem sa Trampom da odnos izmedju zemalja mora da bude reciprocan. Koliko ti meni, toliko ja tebi. U drugu ruku, Amerika je za sada najvise zla imperija u poznatoj istoriji covecanstva, ali svako carstvo je prvo unisteno iz unutra pa tek onda spolja. Koliko vidimo unutrasnja desavanja u SAD uopste ne cvetaju, a nadam se da ce biti i gore. Napred Tramp !!

  • Тодорић

    31. januar 2018 | 12:17

    На кога ме беше подсећа?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA