Kupio je ormariće u second-hand radnji i otvorio ih je, a u njemu je bilo na hiljade tajnih i strogo poverljivih dokumenata vlade!

Ormarići su bili na popustu jer su bili zaključani, a niko nije mogao da pronađe ključeve.

  • 0

Australijska vlada pokrenula je danas hitnu istragu zbog hiljada poverljivih dokumenata koja su bila izgubljena, a koja su u javnost dospela nakon što su u second-hand radnji kupljena dva ormarića u kojima su bila ta dokumenta.

Dramatični snimak hapšenja nakon stravičnog gaženja ljudi u Melburnu: Policajci su šamarali napadača dok je ležao na ulici! (VIDEO)

Australijska medijska mreža Ej-Bi-Si, naime, ove je nedelje objavila seriju ekskluzivnih izveštaja navodeći kao izvor dokumenta iz kabineta aktuelne i prethodne vlade, da bi danas otkrila da su ta dokumenta pronađena u zaključanim ormaričima koji su kupljeni u jednoj sekond-hend prodavnici nameštaja u Kanberi, a da su ormarići pripadali vladi.

Inače, ormarići su bili na popustu jer su bili zaključani, a niko nije mogao da pronađe ključeve.

 

Kako prenosi AP, Ej-Bi-Si nije otkrio identitet kupca koji je bušilicom otvorio ormariće i unutra pronašao hiljade dokumenata koja sadrže podatke iz perioda dužeg od jedne decenije i pet prethodnih vlada zaključno sa mandatom premijera Tonija Abota koji je smenjen 2015. godine i na čije je mesto došao aktuelni premijer Malkom Turnbul.

Prema australijskom zakonu, dokumenta kabineta vlade obično se čuvaju 20 godina, nakon čega se objavljuju u strogo redigovanoj verziji.

Nekoliko prodavnica bavi se prodajom, kako je opisano, nekadašnjeg vladinog nameštaja iz Kanbere.

Foto: AP/Tanjug

Iz kabineta premijera je saopšteno da je šef kabineta naredio hitnu istragu o ovom događaju, a Ej-Bi-Si je izvestio da su skoro sva pronađena dokumenta poverljiva i da nose oznake "strogo poverljivo", "osetljivo", "samo za oči Australije" i "poverljivo unutar kabineta".

Takođe, australijska medijska mreža nije navela u kom periodu su dokumenta pronađena, ali ih je iskoristila u prethodnim nedeljama izveštavajući o pričama koje su bile sramne za bivše administracije premijera Kevina Ruda i Abota kao i za nekolicinu tadašnjih poslanika.

- Mislim da su naleteli na nečiju donju fioku u Kanberi - rekao je Turnbul novinarima upitan da prokomentariše objavu tajnih dokumenata.

Foto: Tanjug/AP

Australijska medijska mreža je saopštila da je odlučila da ne izvesti o nekim dokumentima koja se odnose na državnu bezbednost.

Ta dokumenta, kako je navedeno, obuhvataju podatke o obaveštajnim prioritetima i protivterorističkim planovima. U njima se nalaze detalji o razvoju raketa, profili osumnjičenih ekstremista i o težnji Australije u 2010. za većom saradnjom sa Indonezijom kojom bi bili zaustavljeni tražioci azila koji stižu do obala te zemlje u ribarskim čamcima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA