≫ 

Borci ISIS-a polako stižu do Evrope: Dolaze ilegalnim putevima, cilj im je da izvedu što više terorističkih napada

Spisak sumnjive pedesetorice koji sadrži i njihove lične podatke Interpol je Gardijanovim novinarima na uvid dao krajem novembra

  • 6

U Italiju je mediteranskom rutom nedavno prešlo pedeset osoba za koje se smatra da su borci Islamske države, piše Gardijan, otkrivajući kako je osumnjičenim džihadistima cilj da stignu u druge evropske države.

Uskoro će vas velika tragedija pogoditi, zora islama je stigla: ISIS se vraća na Balkan i preti, "usamljeni vukovi" spremaju pokolj za praznike!

Reč je o državljanima Tunisa, a deo njih italijanska policija je identifikovala nakon što je njihov brod pristao na Siciliji. Četvorica su već poznata evropskim bezbednosnim službama, a jedan od njih je od navodno već u Francuskoj, tačnije u oblasti Gard.

Interpolov službenik novinarima je rekao da su Tunižani na italijansku teritoriju pristigli u grupama, između jula i oktobra prošle godine. Prema evidenciji italijanskih vlasti, tokom 2017. godine u tu je državu pristiglo nešto više od pet hiljada državljana Tunisa, od čega ih je nešto manje od pola vraćeno u matičnu državu.

Foto: Tanjug/AP

Veruje se kako taj broj nije potpun jer postoje opravdanje sumnje da se u Italiju od jula neopaženo uvuklo još nekoliko hiljada Tunižana i da tamo borave ilegalno. Policija je do sada uhvatila tek njih 400.

- Sasvim je jasno da ima onih koji ne žele da budu identifikovani, pa u Evropu pristižu nelegalno, a potom se kriju od vlasti. Ne žele da daju svoje podatke, ne žele da daju otiske... Jasno je, da ako teroristi žele da uđu u Evropu, da to će uraditi ovim putem, sa obale Tunisa, brodom preko Mediterana, do Sicilije - objasnio je za Guardian Salvatore Vela, "mozak" operacije, čiji je cilj da na Siciliji suzbije ilegalni prelazak osoba iz Afrike u Evropu.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Tanjug/AP, pixabay.com, Flickr/quapan

Spisak sumnjive pedesetorice koji sadrži i njihove lične podatke Interpol je Gardijanovim novinarima na uvid dao krajem novembra, a potom ga je prosledio italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova koje ga je poslalo obaveštajnim službama širom Evrope.

Gardijan napominje kako UN nagađaju da se preko pet i po hiljada državljana Tunisa - više nego iz ijedne druge države - u Iraku i Siriji borilo na strani ISIS-a, a nakon što je kalifat poražen pojavila se zabrinutost da bi deo tih boraca mogao da pokuša da uđe u Evropu sa ciljem izvođenja terorističkih napada.

Upravo je iz Tunisa pristigao 24-godišnji Anis Amri koji je na božićnom sajmu u Berlinu kamionom ubio 12 ljudi i teško povredio njih još 56-oro.

Daljinac

(Telegraf.rs/Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    1. februar 2018 | 10:53

    Evropu tek ceka pakao,stvorili su zlo koje ce im doci glave,neka im je Bog u pomoci.

  • Srboljub

    1. februar 2018 | 11:21

    Sve to radi Amerika i cilj im je slaba i zavisna Evropa od Amerike. Šalju teroriste pa brane i prodaju oružje Evropi. Dok Amerika brani Evropu. Biće terora.

  • Ja...RS

    1. februar 2018 | 11:23

    Sad po obicaju nek nista ne preduzimaju dok ne obave svoju misiju zbog koje su dosli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA