Preživeo holokaust, pa život posvetio borbi za nezavisnost Kosova: Mađari u srcu Budimpešte otkrili statuu albanskog lobiste (FOTO)

Udovica Amerikanca Toma Lantoša rekla da mu je srce celog života bilo u Mađarskoj

  • 10

Statua pokojnog američkog kongresmena mađarskog porekla, Toma Lantoša, inače albanskog lobiste koji se zalagao za nezavisnost Kosova, otkrivena je danas u delu Budimpešte u kojem je Lantoš odrastao.

AP navodi da je Lantoš bio jedini kongresmen koji je preživeo Holokaust i da je bio "poznat po zalaganju za demokratiju i ljudska prava širom sveta".

On je NAJVEĆI ALBANSKI LOBISTA u Beloj kući: Menadžer Trampove kampanje sada lobira za Kosovo

Foto: Tanjug / AP

Navodi se da je Lantošova udovica Anet prilikom otkrivanja statue kazala da je "tokom celog života njegovo srce bilo u Mađarskoj".

Američka agencija navodi da je Lantoš od 1981. do 2008. u Kongresu bio predstavnik Demokratske partije iz Kalifornije i da je statuu od bronze sa posebnom crvenom patinom načinio Mamikon Jengibarijan, jermenski vajar nastanjen u Budimpešti.

Foto: Tanjug / AP

Jengibarijan je rekao da je poželeo da pokaže "veličanstvenog, briljantnog čoveka, koji se ne boji.... i koji se do kraja bori za pravdu i čovečanstvo".

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    1. februar 2018 | 17:21

    Kod nas se zove mito i korupcija a kod njih ima lep naziv lobista. Mogao bi se snimiti film o njemu. Verovatno je umro od gladi dajući sve pare napaćenim narodima

  • Лицемер

    1. februar 2018 | 16:28

    Да Бог да је Роми исекли и продали као секундарне сировине.

  • Putin R.S

    1. februar 2018 | 15:57

    Po....am vam se na statuu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA