Zove se Kim, o svemu odlučuje, ima 90 godina, a nije vođa: Čovek koji je zapravo šef države, predstavlja Severnu Koreju u svetu i na otvaranju ZOI (VIDEO)

Kim Džong-nam "pravi" je šef države iako se retko kad pojavljuje u javnosti

  • 3

Severna Koreja poslaće na otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji svog najvišeg zvaničnika, predsednika Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine, odnosno de fakto šefa države - Kim Džong-nama.

Poseta najvišeg zvaničnika Pjongjanga južnom susedu dolazi usred diplomatskog približavanja dve zemlje.

On će predvoditi 22-članu delegaciju Severne Koreje u Pjongčangu, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, prenosi BBC.

Kim Džong-nam (90) čini zajedno sa premijerom Pak Pong-juom i vođom Kim Džong-unom tripartitnu izvršnu vlasti Severne Koreje.

"Gospodin" Kim će biti u trodnevnoj poseti tokom koje se ne očekuju bilo kakvi zvanični razgovori između njega i državnog vrha Južne Koreje, iako to Seul priželjkuje.

Ko je "gospodin" Kim i šta je njegov posao?

Šefa Severne Koreje u zapadnim medijima često nazivaju "gospodinom" Kimom, zbog njegovih godina, važnosti funkcije koju obavlja i toga kakvo poštovanje uživa u domovini.

Kim Džong Un njoj najviše veruje, na Zapadu je zovu GLASOM MRŽNJE: Sa strašću saopštava vesti o moćnom oružju Severne Koreje (FOTO) (VIDEO)

Iako je u poznim godinama, rukovodstvo Severne Koreje ima najveće moguće poverenje u Kimove odluke, pa i sam vođa Kim Džong Un.

U Pjongjangu je zadužen za primanje akreditiva inostranih diplomata u Koreji, a odgovoran je i za slanje telegrama saučešća ili čestitke drugim liderima sveta.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik je Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine Severne Koreje od 1998. godine.

U odnosu na Kim Džong Una, "gospodin" Kim često putuje u inostranstvo - poslednji put je 2017. posetio Iran kako bi se susreo sa predsednikom Hasanom Rohanijem kada je po drugi put stupao na ovu dužnost.

Neće mu biti prvi put da predstavlja Severnu Koreju na Olimpijskim igrama - isti posao obavljao je i 2014. u Sočiju.

Za istim stolom sa Amerikancima

"Gospodin" Kim je vrlo lojalan vođi Severne Koreje.

- Znajući da predstavlja čitavu zemlju i vođu, Kim Džong-nam u javnosti nikad ne greši. Zahvaljujući toj odlici uspeo je u nameri da se održi na vlasti svih ovih godina - piše Jonhap, novinska agencija Južne Koreje.

Foto: Tanjug/AP

Interesantno je da će "gospodin" Kim u Pjongčangu sedeti pokraj potpredsednika SAD Majka Pensa.

Njihov susret odigraće se u vreme povišenih tenzija na liniji SAD-Severna Koreja oko nuklearnih proba.

Kim Džong Un je čestitao Novu godinu stravičnom izjavom: Od nje se trese ceo svet

Oliimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjongčang održaće se od 9. do 25. februara.

VIDEO: Kim Džong Un drži prst na obaraču: Da li je svet u opasnosti?

Daljinac

(I.Đukić - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    6. februar 2018 | 11:51

    Samo da nam se Lazanski što pre vrati iz S.Koreje, saznaćemo od njega tajne o Koreji koje i sami građani te države neznaju.

  • Atina

    6. februar 2018 | 13:32

    Ovaj crni triling cini apsolutnu vlast, a ne samo izvrsnu! Posebno je zanimljiv ovaj 90-togodisnji perspektivac. Saosecam s obicnim ljudima u S. Koreji.

  • Srboljub

    6. februar 2018 | 13:36

    Ko se svadja taj se voli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA