Crni ponedeljak! Najstrašniji dan u istoriji Vol Strita od 2011. godine

Reč je o najvećem berzovnom krahu na Vol Stritu u jednom danu od avgusta 2011. godine i tadašnje dužničke krize u Evropi

  • 4

Na Vol Stritu se desio najveći krah na berzi u jednom danu od 2011. godine i jednog od vrhunaca tadašnje globalne finansijske krize.

Šta Evropsku Uniju očekuje sledeće godine? Kažu da je uspela da preživi 2017. godinu, ali da je 2018. prekretnica

Vrednost Dov Džons indeksa pala je u jednom trenutku za 1600 bodova što je bio najveći pad tokom jednog dana trgovanja na američkoj berzi, a nakon vrlo nervoznog trgovanja dan je ipak zaključen u minusu od oko 1175 bodova ili oko 4,6 posto.

CNN je današnji dan na berzi prozvao "najstrašnijim danom u istoriji Vol Strita". Reč je o najvećem berzovnom krahu na Vol Stritu u jednom danu od avgusta 2011. godine i tadašnje finasijske krize u Evropi.

CNN dodaje da ipak pad Dov Džonsa nije bio poput onog zabeleženog na "crni ponedeljak" 1987. ili tokom finansijske krize 29. septembra 2008. godine kad je izgubio 777.68 bodova, nakon što je američki Kongres odbio interventni paket težak 700 milijardi dolara koji je bio sastavljen nakon propasti investicijske banke Lehman Brodersa.

Foto: Wikipedia/Ryan Lawler

- Ove godine, za razliku od 2017. kada je Dov Džons Industrials narastao za 25 odsto, možemo očekivati puno veću volatilnost. Središnje banke su redukovale broj obveznica koje kupuju, a neke su počele i da dižu osnovne kamatne stope. Sada smo u takvom ciklusu - upozorava Andrju Vilson, analitičar Goldman Sachsa.

Bela kuća izjavila je putem PR-a da "tržišta variraju u kratkom roku", ali je naglasila da privreda nije narušena. Nevolje na tržištu počele su početkom prošle nedelje, kada su se ulagači usredsredili na niz dugotrajnih problema.

Ako privreda ojača to bi moglo uzrkovati inflaciju, koja je misteriozno nestala za devet godina oporavka nakon krize. A to bi moglo prisiliti Savezne rezerve da povise kamatne stope brže nego što je planirano.

- Ljudi se suočavaju sa šokom gledajući stvarnu inflaciju po prvi put nakon nekog vremena - rekao je Brus Mekejn, glavni investicijski strateg u Key Private Bank.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA