≫ 

Olimpijskim selom hara "ferari virus", nema snega, a zbog učesnika dve države organizatori na mukama: U senci politike počinju ZOI u Pjongčangu (FOTO)

U narednih 20 dana, sve oči će biti uprte u južnokorejski grad Pjongčang. Ali, ne samo zbog Zimskih olimpijskih igara

  • 3

Svet sa nestrpljenjem očekuje početak Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji u Pjongčangu, čije će se svečano otvaranje održati danas. Organizatori su se potrudili da sve bude na vrhunskom nivou i da se svi gosti osećaju kao kod kuće. Ono što trenutno predstavlja problem jeste nedostatak snega i širenje norovirusa, ali se ističe da su preduzete sve potrebne mere kako bi se postojeći problemi otklonili u što kraćem roku. Predsednik Južne Koreje Mun Džae In koristi ovu priliku da se sretne sa brojnim svetskim zvaničnicima, a ono što privlači najveću pažnju trenutno jeste delegacija Severne Koreje.

Kim Džong Un slavi rođendan i pravi vojnu paradu, dan pre početka ZOI: Američki bombarderi u pripravnosti, sve oči uperene u Pjongjang (FOTO) (VIDEO)

NEMA PUNO SNEGA

Iako je sve spremno za početek ZOI-a u Pjongčangu čini se da ipak jedna stvar nedostaje. Ima dosta lokacija na kojima će se sportisti takmičiti, temperature su niske, ali fali nešto više snega.

Planine Taebaek su mali planinski lanac koji prolazi duž istočne obale Korejsko poluostrva. Prostire se paralelno sa obalom, od juga u blizini luke Busan, pa zalazi na teritoriju Severne Koreje.

Foto: Tanjug/AP

Prosečna nadmorska visina je oko 914 metara, što je otprilike trećina visine vrhova Sku Vali u Kaliforniji kod jezera Taho, gde su održane zimske Olimpijske igre 1960. godine.

Ipak, klima u Pjongčangu je daleko bolja od one u Sočiju u Rusiji, gde su održane ZOI 2014. godine. Tamo je bilo previše toplo, tako da su koristili sneg koji je pao u prethodnoj sezoni i koji je bio skladišten za hitne slučajeve.

Tokom većeg dela zime, Južna Koreja je pod uticajem sibirskog visokog grebena koji doprinosi rashađivanju vazduha u unutrašnjosti Azije, prenosi Vašington post.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, nije samo hladno, već je i suvo, pošto Južna Koreja tokom zime ima samo 10 odsto godišnjih padavina.

Pjongčang je planinski grad na 700 metara nadmorske visine. Hladan vazduh i niska vlažnost pomažu da se očuva i ono malo prirodnog snega.

Međutim, ova situacija je idealna i za pravljenje snega. Ono što proroda ne može da pruži, nadoknađuje se najsofisticiranijim sistemom za sneg na svetu.

Foto: Tanjug/AP

ŠIRI SE NOROVIRUS

Organizacija zimskih Olimpijskih igara 2018. godine, koje se održavaju u Južnoj Koreji u gradu Pjongčangu, suočava se sa prvim hitnim medicinskih slučajem. Naime, nekoliko članova osoblja je hospitalizovano zbog stomačnih problema.

Prema izveštajima, broj osoblja koji se žalio na stomačne probleme se povećao u poslednjih nekoliko dana.

Foto: Tanjug/AP

Od 5. februara je čak 36 osoba zaraženo norovirusom. Ovaj virus se javlja tokom zime, a prati ga provraćanje, groznica, dijareja i temperatura.

Ovaj virus zovu još i "ferari virus" zbog toga što se veoma brzo širi i što traje dva do tri dana.

Foto: Tanjug/AP

Službenik zadužen za obezbeđenje kaže da je glavni razlog za širenje norovirusa zapravo voda za piće, prenosi Koreaboom.

Pretpostavlja se da je virus krenuo od osoblja koje je zaduženo za kuvanje, pa da se onda proširio na druge.

U konsultaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, lokalna vlada će sprovesti prevenciju epidemije za sve sportiste i preduzeće sve potrebne vanredne mere.

Foto: Tanjug/AP

VELIKA DILEMA OKO MOBILNIH TELEFONA

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu suočili su se velikim pitanjem: da li da daju severnokorejskim sportistima pametne telefone?

Donirano je oko 4.000 ovih telefona za sportiste i zvaničnike, kako bio mogli da zabeleže svaki trenutak i podele ga sa svetom.

Organizatori Igara su međutim u muci zbog dileme da li bi davanjem telefona, koji koštaju najmanje 1.000 dolara, prekršili sankcije uvedene Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa. Takođe je nejasno da li bi telefoni uopšte radili u mrežama u Severnoj Koreji, navodi AP.

Foto: Tanjug/AP

Isti problem važi i za sportiste iz Irana, ali je u slučaju Severne Koreje pitanje dodatno osetljivo zbog nastojanja Seula da pošalje poruku zajedništva, prenosi Beta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je posavetovao organizatore da severnokorejski sportisti mogu koristiti telefone tokom Igara, ali da ih moraju vratiti pre povratka u svoju zemlju.

Ali i posle preporuke MOK-a, Organizacioni komitet Igara u Pjongčangu nije siguran šta da radi. Portparol Igara rekao je da bi "neko trebalo da donese jasnu odluku, ali nema nikoga ko to može".

Foto: Tanjug/AP

- Tako da nismo dali telefone (Severnokorejcima) i ne možemo dati telefone dok ne dobijemo potvrdu da to nije kršenje sankcija UN - dodao je on.

Sportisti iz Irana takođe neće dobiti telefone zbog sankcija, naveo je komitet. Ostali olimpijci će dobiti telefone po dolasku u Olimpijsko selo.

Pitanje telefona je jedna od teškoća koje Južna Koreja pokušava da reši dok nastoji da pruži dobrodošlicu severnim susedima kao poruku mira.

Foto: Tanjug/AP

Kako bi omogućila dolazak severnokorejskih umetnika morem, Vlada Južne Koreje je suspendovala sankcije Pjongjangu koje zabranjuju ulazak severnokorejskih plovila u vode te zemlje, prenosi Beta.

U četvrtak je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo da razmatra zahtev Pjongjanga da obezbedi gorivo za trajekt kojim je doputovalo više od 100 umetnika koji će nastupiti na Olimpijskim igrama. O tome će se konsultovati sa SAD i drugim zemljama kako bi se utvrdilo da to neće biti kršenje sankcija.

Foto: Tanjug/AP

SASTANCI PREDSEDNIKA JUŽNE KOREJE SA STRANIM ZVANIČNICIMA

Sportisti se na Olimpijskim igrama takmiče na terenu i trude se da postignu što bolji rezultat za svoju zemlju. Njihovi političari i diplomatski predstavnici za to vreme se trude da kroz diplomatiju što bolje predstave svoju zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Za predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina ovo će biti prvi veliki međunarodni događaj, prenosi arirang.com.

On će se tokom ove manifestacije sresti sa predstavnicima velikog broja država, a sa nekima će imati i zasebne sastanke.

U utorak se sreo sa predsednikom Estonije na bilateralnom sastanku u Plavoj kući, a već sledećeg dana je premio predstavnika Kanade i predsednika Litvanije.

Foto: Tanjug/AP

Danas je imao sastanak sa predsednikom Švajcarske, kao i liderom Poljske.

Foto: Tanjug/AP

Takođe je bio domaćin i predsedniku Nemačke, a to je bila i zvanična poseta nemačkog lidera Južnoj Koreji.

Foto: Tanjug/AP

Sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom se sreo danas u Plavoj kući. Ovaj sastanak je od ključne važnosti, zbog toga što u ovom trenutku na Jugu borave predstavnici Severne Koreje.

Foto: Tanjug/AP

Na dan ceremonije otvaranja igara, nakon ručka sa generalnim sekratarom UN, predsednik Južne Koreje će se sresti sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, a potom i sa premijerom Holandije.

Za subotu je zakazan i sustret predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina sa delegacijom Severne Koreje, kao i sa mlađom sestrom severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Veliku pažnju po dolasku u Južnu Koreju i olimpijsko selo u Pjongčangu privukli su i brojni sportisti sa Severa, ali i devojke koje će navijati za njih.

Pogledajte njihove fotografije:

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    9. februar 2018 | 08:54

    Pošaljite ljudima telefone posle i igara na kućnu adresu i rešen problem sa sankcijama.

  • Zof

    9. februar 2018 | 13:52

    I ameri se ukakili?

  • cirorudenik

    9. februar 2018 | 10:52

    Koje sankcije na Olimpijadi kreteni jedni samo pravite veci jaz izmedu istog naroda a dolazak smora nisu sankcije e pitam se sada ko o svemu tome "komanduje" ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA