Ruska kompanija čija se letelica srušila, bila na CRNOJ LISTI: Zabranjeno im je bilo da lete za Crnu Goru, avion godinama stajao u hangaru (FOTO) (VIDEO)

Kompanija se 2015. godine našla na crnoj listi prevoznika koji nisu imali dozvolu za obavljanje međunarodnih letova

  • 3

U avionskoj nesreći koja se juče dogodila nedaleko od Moskve, samo nekoliko minuta nakon poletanja aviona, život je izgubilo svih 65 putnika i šest članova posade.

Pronađeno više od 200 delova tela nakon pada aviona u blizini Moskve: Potraga za poginulima trajaće danima (FOTO)

Kako navodi TASS, uzrok nesreće mogu biti vremenski uslovi, ljudska greška ili tehnički kvar. Ipak, nije biilo ekstremnih vremenskih uslova u moskovskom regionu u to vreme.

Foto: AP/Tanjug

Kompanija "Saratov erlajns", čiji se avion tipa srušio, 2015. godine našla se na crnoj listi prevoznika koji nisu imali dozvolu za obavljanje međunarodnih letova, u to vreme za Crnu Goru, Ukrajnu i Azerbejdžan.

Na letu za Antaliju, 19. jula 2015. godine, nenajavljena inspekcija Ruske federalne avio-transportne agencije, u kokpitu je zatekla ljude "koji nisu smeli tu da budu".

Kompanija je tada sankcionisala veliki broj zaposlenih i uvela dodatna pravila koja se tiču bezbednosti kako se iste greške ne bi ponavljale, a zabrana za obavljanje međunarodnih letova je ukinuta naredne godine.

Foto: Tanjug/AP

Inače, "Saratov erlajns" i nije tako poznata kompanija van granica Rusije, a kako pokazuju poslednji statistički podaci, ne nalazi se ni među prvih 10 tamošnjih avio prevoznika.

Kompanija je osnovana 1931. godine pod imenom "Saravia" kao deo "Aeroflota" i pod tim imenom je poslovala sve do 2013. godine.

Kako navodi TASS, avion koji se juče srušio, proizvela je ukrajinska kompanija "Antonov" 2010. godine i mogao je da primi 85 putnika.

Od 2015. godine, kada ga je preuzela kompanija "Saratov erljans", pa do 2017. godine, letelica je više vremena provela u hangaru zbog nedostatka rezervnih delova.

U međuvremenu, portparolka "Saratov erlajnsa" Elena Voronova, za RIA Novosti izjavila je da je letelica dobro održavana.

Foto: Tanjug/AP

Nesreća koja se juče dogodila je druga u kojoj je učestvovao avion tipa "An-148". Prva se desila 2011. godine tokom probnog leta u regionu Belgorod u Rusiji, kada je poginulo svih šest članova posade, uključujući i dva pilota iz Mjanmara.

Istraga je tada utvrdila da se avion u hitnom spuštanju kretao 60 čvorova većom brzinom od maksimalno dozvoljene, što je dovelo do toga da se letelica raspadne u letu.

ISTRAGA AVIONA U TOKU, PROIZVOĐAČ IZ UKRAJIMNE BI DA SE PRIDRUŽI

Ukrajinska državna kompanija "Antonov", koja proizvodi i popravlja avione, saopštila je da je spremna da se pridruži istrazi o padu aviona tipa "Antonov-148" ruske aviokompanije, dok se istraga nastavlja pod otežanim okolnostima zbog dubokog snega na mestu nesreće.

- Kompanija ''Antonov'' će se svakako pridružiti istrazi o padu aviona ''Antonov-148'' u blizini Moskve. Uzećemo učešće, naravno, ako ruska strana to zatraži - rekla je portparolka ukrajinske kompanije, dodavši da još nema informaciju da li je Rusija uputila takav zahtev.

Foto: AP/Tanjug

Pres-služba "Antonova" je ukazala da je avion koji se juče srušio proizveden u Voronežu u saradnju sa Ukrajinom, prenosi Tass.

Kompanija "Saratov erlajns" prizemljila je sve avione "Antonov-148" i obustavila njihove letove posle jučerašnjeg pada takve letelice, saopštila je danas Pres služba te kompanije, precizirajući da takvih aviona ima šest.

U saopštenju se navodi da je "Antonov-148", koji se juče srušio, u januaru ove godine prošao C kontrolu te da su svi delovi motora, karoserije i krila tada temeljno ispitani, i ističe se da je uoči poletanja iz Moskve avion juče pregledan i nije ustanovljen nikakav nedostatak.

Operacija pretrage na mestu pada aviona trajaće oko nedelju dana, izjavio je danas ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

Foto: Tanjug/AP

Ostaci aviona su razbaci na području od najmanje 30 hektara, rekao je prvi zamenik direktora Centra za upravljanje krizama Ministarstva za vanredne situacije, Igor Kutrovski, a pretragu otežava obilan sneg i komplikovana konfiguracija terena.

- Obimne specijalne snage raspoređene su na mestu pada aviona - 900 muškaraca i 100 komada opreme. Operacija pretrage po smenama se odvija bez prestanka - rekao je on danas na sastanku radne grupe vladine komisije za vanredne situacije, prenosi Tass. Na mestu nesreće su i zvaničnici Istražnog komiteta.

Foto: Tanjug/AP

U kontaktu sa porodicama žrtava je tim od 29 psihologa.

Procedura identifikovanja ostataka poginulih putnika i članova posade je u toku u Moskvi i Orsku.

Istražitelji su danas uzeli uzorke goriva iz srušenog aviona, rekao je ruskoj agenciji izvor u regionalnoj vladi, dodavši da se proveravaju sve organizacije vezane za "Saratov erlajns".

Spasilačke ekipe pronašle su na mestu pada aviona An-148 crnu kutiju koja beleži parametre leta, izjavio je jutros šef regionalnog direktorata ruskog ministarstva za vanredne situacije Sergej Poletjkin, dodavši da Međudržavni vazduhopolovni komitet (IAC) radi na potvrđivanju i identifikaciji uređaja, navodi ruska agencija.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, devet aviona utvrđuje gde se sve nalaze razbacani ostaci letelice, a zona pretrage podeljena je na 29 sektora.

- Glavni napori su sada fokusirani na potragu za ostacima žrtava i sakupljanja delova letelice - rekao je Poletjkin.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posteno

    12. februar 2018 | 22:47

    Strasno da i tako nesto postoji,plati skuplje ali sigurnije

  • Omon🇷🇺

    13. februar 2018 | 00:16

    Volim Ruse,ali znaju da budu aljkavi po nekim pitanjima.

  • Lazar. Mड़ञणम

    13. februar 2018 | 05:22

    Koju bre crnu goru pa rusi tamo i ne lete vec su im na sankcije uzvratili sankcijama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA