Humanitarci UN silovali žene i decu na Kosovu i u Bosni: Iskorišćavali su bedu i očaj, ciljali su zemlje koje su imale "dobar plen"

Na Kosovu je uz područje na kojem su bile UN-ove snage i mnoge humanitarne organizacije, niklo mnoštvo bordela

  • 6

Pre par dana izbio je skandal sa britanskom humanitarnom organizacijom Oksfam, zbog neprimerenog ponašanjao njihovog osoblja koje je učestvovalo u humaniitarnim akcijama pomoći u Čadu i na Haitiju. Novi detalji pokazuju da se slična situacija dešavala i u BiH i na Kosovu.

Plaćali su deci za seks posle razornog zemljotresa, zlostavljali su one najugroženije: Seks skandal drma humanitarne organizacije (FOTO)

Novinarka britanskog Independenta Džuli Bindel pisala je o skandalu s pojedincima svetske humanitarne organizacije Oksfam za koje je otkriveno da su naveliko koristili usluge prostitucije na Haitiju, prenosi Express.hr.

Foto: Tanjug / AP

Ubrzo nakon njenog pisanja, na Tviteru je osvanuo post u kome autor ističe da kupovanje seksa od profesionalaca nije seksualni prekršaj i da bi  žene na Haitiju mogle biti srećne što mogu od toga da zarade. Autor je dodao i da mrzi puritanski establišment koji implicira da bi radnici koji učestvuju u razvoju etički morali da budu sveci.

Pomenuti post bio je samo dodatni okidač za Bindel, koja je samo iznela još detalja na tu temu, opisavši usput kakav pakao prostiitucije je zatekla na Kosovu i u BiH.

- Ideja da žene u prostituciji na Haitiju na neki način imaju korist od toga što ih isti oni muškarci kupuju i prodaju, savršeno se uklapa u svet njihove paklene egzistencije. Razmislimo šta ova osoba brani - rekla je Bindel.

Direktor Oksfama za Haiti Roland van Havermejren priznao je da je koristio usluge prostitutki i da je to plaćao sredstvima organizacije. Kako je rekao, među devojkama koje su iskorišćavali njegovi saradnici i on, moguće je da je bilo i dece.

Foto: AP/Tanjug

Sve to dogodilo se nakon potresa 2010. godine u kome je nastradalo 220.000 ljudi, a njih 300.000 je povređeno. Tada je bez doma ostalo 1,5 miliona stanovnika Haitija.

Pre nego što je izbio skandal sa Haitijem, pojavile su se i optužbe da su neki službenici iste organizacije, Oksfam, kroz prostituciju koristili žene i decu u Čadu 2006. godine. Mnogi muškarci koji rade u zemljama u razvoju smatraju da korišćenje žena na takav način predstavlja "povlasticu na poslu". Odavno je poznato da u zemljama poput Filipina, "seksualne pijace" postoje isključivo zbog postojanja vojnih baza i tzv. "mirotvoraca".

Postupci tih muškaraca predstavljaju jezivo kršenje ljudskih prava. Oni na taj način u potpunosti podipiru sistem koji uzrokuje jad i patnju žena i dece.

Na Haitiju je nakon zemljotresa bilo mnogo slučajeva seksualnog zlostavljanja dece i trgovine ljudima po sirotištima u toj zemlji, a neke mlade žene otvoreno su govorile o očaju i bedi koji su ih naterali da odu na ulicu i prostituišu se.

Foto: Tanjug/AP

Kako ističe Bindel, gde god postoji rat, prirodna katastrofa i jezivo siromaštvo, žene i deca odvlače se u prostituciju.

Ona navodi da krijumčari ciljaju zemlje poput Haitija jer znaju da će tamo imati dobar plen, jer će žene i deca biti posebno izloženi, ranjivi.

Bindel ističe da je sličnom skandalu sam svedočila 1999. godine, kada je putovala na Kosovo. Ubrzo nakon kraja rata, vozač koji ju je vozio tim područjem, kako kaže, rekao joj je da je uz područje na kojem su bile UN-ove snage i mnoge humanitarne organizacije, niklo mnoštvo bordela, jer su muškarci koji su tamo bili stacionirani, često koristili usluge prostitucije.

Foto: Profimedia/AFP

- Videla sam mnoštvo humanitaraca i UN-ovaca koji su tamo ulazili i izlazili iako su mnogi od njih tamo bili kako bi savetovali lokalne pravosudne organe kako da se bore protiv krijumčara ljudima. Sećam se i skandala kad je Ketrin Bolkovac, službenica u UN-ovim Međunarodnim policijskim snagama u BiH, tužila svoje poslodavce zbog nezakonitog otkaza, nakon što je 1999. prijavila da su službenici plaćali za seks i silovali maloletnice. Bila sam tada u BiH. Mnogi muškarci s kojima sam tada razgovarala, pravdali su to što su plaćali za seks tako što su govorili da su bili dugo vremena daleko od kuće i da su imali "potrebe". Ili su optuživali Bolkovac da je lagala.

Bivši policajac iz Filadelfije Dejvid Lamb, koji je kao UN-ov istražitelj za ljudska prava bio u BiH do 2009. godine, istraživao je optužbe protiv šest pripadnika snaga UN iz Rumunije, Fidžija i Pakistana koji su bili stacionirani kod Bijeljine da su lično učestvovali u porobljavanju žena i prisiljavali ih na prostituciju.

Lamb je pronašao mnoštvo dokaza koji su opravdavali široku kriminalističku istragu, ali uočio se sa pretnjama, što verbalnim, što fizičkim. Među onima koji su mu uputili pretnje bio je i viši policijski zapovjnik iz Ukrajine koji je naredio obustavu istrage.

Foto: Tanjug / AP

Trgovanje seksom izgrađeno je na kolonijalizmu i rasizmu, kao i na mržnji prema ženama. Bilo da je reč o statistički natprosečnoj zastupljenosti crnkinja u prostituciji u SAD-u ili o korišćenju žena i devojaka iz urođeničkih naroda u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade, jasno je da bogati, moćni, beli muškarci smatraju svojim "pravom" da takve žene i devojke koriste kao robu.

Gde god bilo i kako god do toga došlo, te žene, devojke i decu uvek zlostavljaju i iskorišćavaju muškarci koji basnoslovno zarađuju na tome što njihove živote čine užasnima.

Najveći među mitovima o seksualnoj trgovini jeste taj da muškarci koji unajmljuju telo žena za jednostrani seksualni užitak, na taj način čine uslugu svojim žrtvama zato što im daju novac za pružene usluge.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Semajlirane pufne

    15. februar 2018 | 23:44

    Ajmo u Hag sad

  • DaDa

    16. februar 2018 | 00:48

    Jesu li sredstva te humanitagne organizacije namenjena za prostituciju i užitak njihovih službrnika? To je zloupotreba i humanitarnih sredstava i položaja. Brukaju druge dobronamerne humanitarce.

  • Cika Velja

    16. februar 2018 | 09:20

    Trebalo bi napisati knjigu o tome sta je UN radio po Sarajevu u toku rata?! Kakve su tamo orgije organizovane i ko je sve u njima redovno ucestvovao? I nije nikakva tajna da su iz svega toga i deca radjana! A naj-zanimljivost je da su svi ti slucajevi poradjanja pripisani posledici srpskog silovanja! A narocito intrigantna tema je da su visoki sluzbenici mirovnih snaga,lepim i obrazovanim devojkama nudili brak i odlazak u zemlju odakle je "vrli mladozenja",a te devojke je u tim zemljama cekala porodica tih istih mladozenja??? Nemajuci kud,nesudjene mlade bi tamo i ostajale,dobile posao,stan bi platio doticni prevarant,a sve te devojke su im do vlastite samostalnosti sluzile kao prostitutke!!! Uostalom,samo radi vlastite koristi,takva knjiga ce jednom i ugledati svetlo dana!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA