≫ 

Ona je nova generalna sekretarka stranke Angele Merkel: Mnogi već pričaju da će jednog dana naslediti kancelarku i da izuzetno liči na nju (FOTO)

Kramp-Karnbauer je sedam godina na čelu pokrajine Zarland i sada treba da pređe u saveznu politiku

  • 5

Nemačka kancelarka i lider Hrišćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel imenovanjem za generalnog sekretara stranke Anegret Kramp-Karenbauer, prema mnogima, je postavila svoju naslednicu.

Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da se pridruže EU: Nacrt koalicionog sporazuma nove vlade Nemačke

Foto: Tanjug/AP

Nemački dnevnik „Ziddojče cajtung“ objavio je da Merkelova želi da premijerka pokrajine Zarland Kramp-Karenbauer zameni Petera Taubera na mesto generalnog sekretara CDU.

Predsedništvo CDU taj predlog je već prihvatio, a na skupštini stranke 26. februara ona bi trebalo da bude izabrana.

Kramp-Karnbauer je sedam godina na čelu pokrajine Zarland i sada treba da pređe u saveznu politiku.

Foto: Tanjug/AP

„Zidojče cajtung“ objavio je da je ideja za prelazak u saveznu politiku došao od Kram-Karenbauer i da je o tome već pre par meseci razgovarala sa Merkelovom.

Mnogi u stranci smatraju da bi Kramp-Karenbauer mogla biti naslednica Merkelove na mestu kancelara. Takođe je određenom broju ljudi zapala za oko i neverovatna fizička sličnost ove dve dame.

I Merkelova je od 1998. do 2000. bila generalni sekretar stranke, a 2005. postala je kancelarka. U partijskim krugovima se Anegret Kramp-Karenbauer naziva i „AKK“.

Foto: Tanjug/AP

Ona važi, slično kao Merkelova, za pragmatičnu političaru, koja bi, ako bi preuzela „nasleđe“ Merkelove nastavila politiku prethodnice.

Razlikuje se u pojedinim stvarima kao činjenici da je ćerka protestantskog sveštenika, majka troje dece, i da je više nego Merkelova insistira na očuvanje konzervativnih vrednosti stranke.

Kramp-Karenbauer se izjasnila protiv omogućavanja brakova istopolnim partnerima i borila se protiv odluke suda u Zarbrikenu da se iz sudnica izbaci hrišćanski krst.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA