Debakl slovenačkih komandosa na NATO vežbi: Specijalcima sa čizama otpadali đonovi, promrzle ih spasavali doktori, sad im se ceo svet smeje

Pokazalo se da Slovenci do 1. aprila neće moći da budu osposobljeni za operativno delovanje

  • 22

Prošlonedeljna neuspela vežba elitnog bataljona slovenačke vojske za osposobljavanje sa NATO standardom podigla je dosta prašine u Sloveniji, a mediji u toj zemlji prenose da je ono što se moglo videti više podsećalo na prvoaprilsku šalu nego na vojnu vežbu.

OBAVEZNO PROČITATI: Ovo su najbolji svetski komandosi! (FOTO) (VIDEO)

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provere bataljona iz Maribora, koji je učestvovao u proveri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO-a.

Oko 800 izabranih najboljih slovenačkih vojnika tokom prošlonedeljne vežbe na poligonu Poček kod Postojne trebalo je da dobije ocenu za kapacitete i sposobnost, ali se pokazalo da do 1. aprila neće moći da budu osposobljeni za operativno delovanje, prenosi slovenačka televizija.

- Ono što su saveznici videli na Počeku više je podsećalo na prvoaprilsku šalu. Vojnici nisu dobro manevrisali u prostoru, a oprema koju im je ministarstvo osiguralo pokazala se lošom. Sa čizama su otpadali đonovi, a dosta vojnika je zbog promrzlina tražilo pomoć sanitetske službe i lekara - navode slovenački mediji.

Pokazalo se da nema nikakve mogućnosti da Slovenija do 2022. godine formira borbeno spreman bataljon s naoružanjem i novim oklopnim vozilima, a kako tvrde slovenački mediji u pitanje bi moglo da budu dovedeno i slovenačko učetvovanje u mirovnim msijama.

Daljinac

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    20. februar 2018 | 22:57

    Pameetni,sad neće biti poslani na Rusku granicu o svom trošku kao hrvati.

  • Sibin

    20. februar 2018 | 22:49

    Bas njih briga za to, ziveli su i zive bolje od nas a nama pricaju da nam cvetaju ruze a zivimo nikad gore

  • doberman

    20. februar 2018 | 23:12

    janez nece turu da plati, jok ce salje ljude u rat za nekog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA