≫ 

Horor u Siriji se nastavlja: Najmanje 250 mrtvih za samo 48h tokom bombardovanja Gute, najviše stradala deca, gađane i bolnice (FOTO) (VIDEO)

Talas vazdušnih napada osudila je međunarodna zajednica, a Damask je saopštio da su cilj napada bili ekstremisti

  • 8

Najmanje 250 osoba ubijeno je od nedelje u sirijskoj regiji istočna Guta, što je najveći broj ubijenih za 48 sati od 2013. godine, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Nova faza rata u Siriji: Asadove snage ušle u Afrin, pridružuju se Kurdima u borbi protiv turske vojske (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, među ubijenima ima i dece, prenosi Rojters. Opservatorija je navela i da je samo u utorak ubijeno 106 osoba, a bombardovane su i bolnice u toj regiji.

Talas vazdušnih napada osudila je međunarodna zajednica, a Damask je saopštio da su cilj napada bili ekstremisti.

Foto: Tanjug/AP

Bombardovanje bolnica

Šest bolnica u sirijskoj pobunjeničkoj enklavi, istočnoj Guti, bombardovano je u zadnjih 48 sati, zbog čega su tri prestale sa radom, a dve rade delimično, rekao je u utorak koordinator UN kancelarije za humanitarne poslove za Siriju.

Foto: Tanjug/AP

Više od 200 civila, među kojima gotovo 60 dece, poginulo je od nedelje u bombardovanju Gute od snaga sirijskog režima.

- U ponedeljak je na meti napada bilo pet bolnica, tri su morale da prestanu sa radom, a dve rade delimično - rekao je koordinator Panos Moumtzis u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

"Takvi planirani napadi mogu da budu ratni zločin"

Moumtzis je rekao da je "zaprepašćen i ožalošćen zbog informacija o strašnim napadima na šest bolnica u istočnoj Guti u zadnjih 48 sati, u kojima ima mrtvih i ranjenih i u kojima je više hiljade muškaraca, žena i dece ostalo bez osnovne zdravstvene nege u toj enklavi pod opsadom".

Foto: Tanjug/AP

- Ti napadi su potpuno neprihvatljivi. Podsećam sve strane da su napadi na medicinske ustanove zabranjeni po međunarodnom humanitarnom pravu. Takvi planirani napadi mogu da budu ratni zločin. Nakon sedam godina rata u Siriji približno polovina medicinskih objekata u zemlji je zatvorena ili radi delimično, zbog čega hiljade Sirijaca ostaju bez nege koja bi mogla da im spasi život - istaknuo je.

Foto: Tanjug/AP

Vašington "krajnje zabrinut zbog bombardovanja sirijskog režima"

Istočna Guta okupirana je već pet godina, a sada doživljava neke od najgorih napada od početka sukoba. UN je pozvao na hitan prekid napada kako bi se civilima pružila potrebna pomoć.

Foto: Tanjug/AP

- Nasilje mora odmah da prestane - izjavila je portparolka američkog Stejt Departmenta pred novinarima, osudivši "taktike sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koje se sastoje u opsedanju i izgladnjivanju.

- Vašington je krajnje zabrinut zbog tog bombardovanja - izjavila je.

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

VIDEO: Pogledajte kako je izgledalo obaranje ruskog aviona u Siriji

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SDG-BG

    21. februar 2018 | 14:34

    AMERIKA OSUDJUJE SIRIJU STO BRANI SVOJU DRZAVU,A PODRZAVATURSKU KOJA IZVODI VOJNE AKCIJE U TUDJOJ DRZAVI OVO NIJE NORMALNO KOLIKO SU ZLO SAD.ONI NEMAJU PETLJU DA NAPADNU SIRIJU ZBOG RUSA PA HUSKAJU TURSKU!!! STA CE TURSKA VOJSKA U SIRIJI ,RUSIJA MORA TO DA ZAUSTAVI!!!!??

  • Jeretik

    21. februar 2018 | 12:36

    Amerika je " upucala " medjunarodno pravo , ostali ga samo " overavaju " u glavu ...

  • Cika Velja

    21. februar 2018 | 11:31

    Je to osim NATO fasista vise niko ne sme da ubija decu i civile??? Ovi dvostruki arsini postaju nepodnosljivi!!! Ovako nesto kad uradi NATO je sprdnja,ali zato je zlocin ako ista slicno uradi neko drugi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA