≫ 

Tokom primirja u istočnoj Guti ubijeno 10 ljudi: Politički lideri nemoćni u smirivanju napete situacije (VIDEO)

Savet bezbednosti UN u subotu je jednoglasno usvojio Rezoluciju 2401 kojom se zahteva 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija

  • 0

U istočnoj Guti noćas i jutros je, iako je na snazi rezolucija UN o primirju, u vazdušnim udarima ubijeno 10 ljudi, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava.

TOLIKO O PREKIDU VATRE: Guta bombardovana odmah nakon usvojene rezolucije o primirju

Foto: Tanjug/AP

U poslednja dva dana broj žrtava popeo se na 24 u istočnoj Guti, nedaleko od Damaska, navela je Opservatorija, prenela je agencija AP.

Savet bezbednosti UN u subotu je jednoglasno usvojio Rezoluciju 2401 kojom se zahteva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardovale istočna predgrađa Damaska koja su pod opsadom, u jednoj od najpogubnijih ofanziva u sirijskom ratu.

Foto: Tanjug/AP

MAKRON PODSEĆA ERDOGANA - PRIMIRJE UKLJUČUJE I REGION AFRINA

Rezolucija Ujedinjenih nacija o 30-dnevnom primirju širom Sirije uključuje i region Afrina rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron u telefonskom razgovoru turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Makron je, takođe, rekao da je imperativ da prekid vatre bude u potpunosti poštovan, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Rezolucija koju je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio o 30-dnevnom primirju na celoj teritoriji Sirije neće imati uticaja na tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u sirijskom regionu Afrinu, izjavio je juče potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag.

Turska je prethodno pozdravila ovu rezoluciju, preneo je Rojters.

Turska vojska je saopštila juče da je, otkako je 20. januara počela operaciju "Maslinova grančica" u severozapadnom regionu Afrinu, kako bi održala bezbednost i stabilnost duž turske granice, ubijeno više od 2.000 pripadnika snaga sirijskih Kurda Jedinice za zaštitu naroda (PYD) i Kurdistanske radničke partije (PKK) kao i ekstremista Islamske države, prenosi MIA.

Foto: Tanjug / AP

SNAGE BAŠARA AL ASADA NE KORISTE HLORIN, POBUNJENICI DRŽE STANOVNIŠTVO KAO TAOCE 

Optužbe da su snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu upotrebile hlorin u istočnoj Guti su provokacije sa ciljem da se ometa obustava vatrenih dejstava u toj enklavi, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da će se dogovoreno 30-dnevno primirje u istočnoj Guti poštovati tek onda kada se sve strane dogovore na koji način bi trebalo da ono bude primenjeno, rekao je Lavrov, prenela je agencija Rojters.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je danas da je situacija u istočnoj Guti alarmanta i da pobunjenici u tom području koriste lokalno stanovništvo kao taoce, prenela je agencija Tass.

- Teroristi nisu spustili svoje oružje, oni drže lokalno stanovništvo kao taoce, to je glavni uzrok veoma napete situacije -istakao je Peskov.

Peskov je ponovio da Moskva ima informaciju da su pobunjenici možda upotrebili hemijske supstance u istočnoj Guti.

Foto: Tanjug/AP

PUTIN NAREDIO PREKID VATRE

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je obustavu vatre u predgrađu sirijske prestonice, Istočnoj Guti, radi formiranja "humanitarnog koridora" kojim će civili moći da napuste to područje, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Obustava vatre počinje u utorak i trajaće od 9 do 14 časova svakog dana, rekao je Šojgu, prenosi Rojters. Dodao je da će detalji o lokaciji humanitarnog koridora biti objavljeni uskoro.

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA