Švajcarci žele da plaćaju TV pretplatu: Na referendumu rekli "NE" (FOTO)

Televizijska pretplata u Švajcarskoj, jedna od najskupljih u Evropi, sada iznosi 451 švajcarski franak (392 evra) godišnje

  • 10

Švajcarci su velikom većinom juče na referendumu odbacili ukidanje pretplate za javni radio i televizijski servis.

Britanci pred DRUGIM referendumom o ostanku u EU ili ipak ne?

Referendum je organizovan na zahtev pokreta mladih Liberalne radikalne stranke, a svih 26 kantona i polukantona odbacilo je inicijativu da se izmeni zakon o pretplati.

Po konačnom rezultatu referenduma koji je objavila švajcarska novinska agencija ATS, protiv predloga za ukidanje pretplate glasalo je 71,6 odsto Švajcaraca.

Bez iznenađenja takođe je što je u odgovoru na drugo pitanje na referendumu, 84,1 odsto Švajcaraca glasalo za zadržavanje PDV-a i direktnog saveznog poreza, što su dva glavna izvora prihoda švajcarske konfederacije.

Posle duge i intenzivne kampanje o sudbini televizijske pretplate, na referendum se odazvalo više od 54 odsto građana, što je znatno više od uobičajene koja je poslednjih godina oko 45 odsto.

Foto: Tanjug/AP

U kantonu Cirih, gde ima najviše stanovnika, više od 71 odsto birača koji su glasali, izjasnilo se protiv ukidanja pretplate, dok je u kantonu Ženevi protiv glasalo 75 odsto.

Televizijska pretplata u Švajcarskoj, jedna od najskupljih u Evropi, sada iznosi 451 švajcarski franak (392 evra) godišnje.

Iduće godine, pretplata će se smanjiti na 365 franaka, ali će zato morati da je plaćaju svi, čak i oni koji nemaju televizijski ili radio aparat, pošto su vlasti zaključile da se televizija i radio gledaju i slušaju i preko interneta.

Najveći deo pretplate ide jedinoj nacionalnoj radio-televiziji SSR, koja emituje na četiri zvanična jezika (nemački, francuski, italijanski i romanš). Još 21 regionalni radio i 13 televizija ispunjavaju uslove za status javnog servisa, i takodje će dobijati deo pretplate.

RTV SSR koja zapošljava 6.000 ljudi, finansira se 75 odsto od pretplate, te, da je pretplata danas ukinuta, petila bi joj opasnost da prekine rad.

(Telegraf.rs/Beta)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • optimus prajm

    5. mart 2018 | 17:34

    Ima se moze se

  • Pink panter

    5. mart 2018 | 19:12

    Ako je vrtic 2500 franaka ne cudi me da je preplata ovolika,imace je svajcarska najhladnija zemlja za djecu prije ce pomaziti psa nego dijete

  • Ivan

    6. mart 2018 | 09:38

    Bas smo hteli da placamo,vodila je se velika kampanja zastrasivanja da ce se ugasiti ch televizija ako se ne izglasa da se placa sto je netacno na svakom koraku su bili bilbordi da se placa tv da bi opstala,generalni direktor televozije za italijanski kanton ima 500.000fr godisnju platu njegov zamenik oko 350000fr.Sve je bila cista propaganda a para je sve manje kao i posla jer sve zaposljavaju italijane koji zive u italiji a ako odes da trazis posao i kazes da zivis u ch nece da te prime jer im je jeftiniji italijan a plate su kao pre 10god cene sve vece i sve je svake god skuplje za oko 3-5% dolazi vreme da se seli nas narod i ko moze polako se vraca svojoj maticnoj zemlji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA