≫ 

Još jedan bivši ruski špijun otrovan: Odavao je tajne MI6, osuđen je pa pomilovan, svi sumnjaju da je krivac onaj ko ne oprašta izdaju (FOTO)

Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija Skripal (33) pronađeni su u nesvesnom stanju juče na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona. Oboje su na lečenju na odeljenju intenzivne nege i njihovo stanje je kritično.

  • 7

Bivši ruski špijun Sergej Skripal koji je u Rusiji osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, nalazi se u kritičnom stanju nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci u Velikoj Britaniji.

Sergej (66) i njegova ćerka Julija Skripal (33) pronađeni su u nesvesnom stanju juče na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona. Oboje su na lečenju na odeljenju intenzivne nege i njihovo stanje je kritično.

Ruski špijun otrovan u Engleskoj? Sergej i žena koja je bila s njim se srušili nasred ulice

KO JE SERGEJ SKRIPAL?

Nekadašnji pukovnik ruske vojske Sergej Skripal 2006. godine osuđen je u Rusiji na 13 godina zatvora po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe. Međutim, 2010. godine je oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD nakon čega odlazi u Britaniju.

Foto: Tanjug/AP

Ruski tužioci naveli su da je Skripal dobio 100.000 dolara od MI6 za otkrivanje državnih tajni, koje im je davao od '90-ih godina.

Skripal, bivši pukovnik, bio je u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU do 1999. godine, nakon čega je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003, a zatim se bavio biznisom.

- Nadmudrili ste me - navodno je rekao Skripal kada je uhapšen za špijunažu. Tada je pukovnik FSB-a uporedio Skripala sa pukovnikom Olegom Penkovskim, koga je Sovjetski savez pogubio 1963. godine za odavanje informacija SAD-u tokom Kubanske krize.

Jula 2010. godine tadašnjii ruski predsednik Dmitrij Medvedev pomilovao je Skripala, a bivši ruski pukovnik bio je jedan od četvorice špijuna koji su zamenjeni za 10 "spavača" koje je Rusija poslala u SAD.

Nakon toga Skripal i još jedan Rus odlaze u Britaniju, gde on dobija poseban tretman. Pretpostavlja se da su mu Britanci dali nov identite, dom i penziju, prenosi Gardijan.

Foto: Tanjug/AP

Druga dvojica Rusa, koji su otišli u SAD bili su Aleksandar Zaporoski, pukovnik KGB-a, čije informacije su dovele do otkrivanja krtica unutar CIA I FBI, i Genadi Vasilevko, bivši oficir KGB-a.

Među 10 ruskih špijuna deportovanih iz SAD-a bila je i Ana Čepmen, koja je uhapšena nakon što joj je agent FBI-a, pod lažnim identitetom, dao lažni pasoš za nekog ruskog špijuna. Čepmen, ćerka ruskog diplomate, postala je popularna nakon što je njen bivši muž prodao njene fotografije novinarima, prenosi Gardijan.

Dok se Skripal bori za život, Čepmenova odmara na Tajlandu i objavljuje fotografije u kupaćem kostimu na Instagramu.

 
«Россия несет ответственность за гибель людей от химического оружия в Сирии» – так утверждает госсекретарь США Рекс Тилерсон. Якобы Башар Асад не выполнил соглашение 2013 года об уничтожении своего химического оружия, травит своих граждан, а мы его защищаем. К слову о выполнении соглашений. Россия свои химарсеналы полностью ликвидировала полгода назад. США – до сих пор нет – говорят, им денег на это не хватает… Что касается Сирии, то не было предъявлено никаких доказательств, что за химикатами стоит правительство Асада, но эти нападения все время пытаются использовать как повод для бомбардировок страны. Тут президент Трамп назвал наши действия в Сирии гуманитарным позором, – мне порой кажется, что политики США никогда не слышали о таких словах, как «стыд» и «совесть». #idlib #Восточнаягута #UN #MiddleEast #ISIS #terrorism #геополитика #easternghouta #DamascusA post shared by Анна Чапман Anna Chapman (@anya.chapman) on

PUTINOV NEPRIJATELJ BR. 1 OPTUŽIO KREMLJ ZA POKUŠAJ UBISTVA

Bil Brauder, koji je nazvan Putinovim neprijateljem br. 1, veruje da je Kremlj otrovao Sergeja Skripala, prenosi Biznis insajder.

- Ne znamo šta se dogodilo u Salisberiju. Ono što znamo jeste da je neprijatelj Kremlja i neprijatelj Rusije, došao u Britaniju i da je otrovan u nedelju - izjavio je Brauder, koji je proteran iz Rusije nakon što je otkrio korupciju u zemlji.

Foto: Wikipedia

On je dodao da sumnja da je u pitanju zavera Kremlja da ubije Skripala. Sa druge strane, Kremlj je danas saopštio da je spreman da sarađuje u istrazi u vezi incidenta sa bivšim špijunom Sergejem Skripalom.

- Moskva je uvek otvorena za saradnju -  rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da prokomentariše spekulacije u britanskim medijima da je Rusija otrovala Skripala, Peskov je rekao da im "nije dugo trebalo" da optuže Moksvu. Peskov je incident označio kao "tragičnu situaciju", istakavši da Kremlj nema informacije o tome šta se dogodilo i šta bi to moglo da bude.

Policija u Viltširu istražuje da li je u slučaju Skripala počinjeno krivično delo. Incident u centar pažnje stavlja predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je poznat po tome da ne oprašta izdaju.

Foto: Tanjug/AP

- Izdajnici uvek završe loše i na ulici, tada se okrenu opijanju ili drozi – izjavio je jednom prilikom Putin, a prenosi Dejli mejl.

Još jedna teorija koja se pojavila jeste da je Skripal, koji je raskrinkao desetine ruskih agenata, postao meta osvete bivših kolega. Incident nije označen kao teroristički, ali je policija "otvorena" za sve mogućnosti.

AP je podsetila na slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon što je popio radioaktivni čaj u londonskom hotelu 2006. godine.

Foto: Tanjug/AP

Američka agencija napominje da je, u izveštaju objavljenom 2016, britanski sudija napisao da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio Litvinjenkovo ubistvo koje su izvele ruske bezbednosne službe.

SVI PUTINOVI PROTIVNICI KOJI SU UMIRALI JEDAN ZA DRUGIM

Pored Litvinjenka, Putin se dovodi u vezu i sa ubistvima ovih ljudi. Njima je zajedničko to što su bili protiv ruskog predsednika i oštro mu se suprotstavljali.

DENIS VORONENKOV

Ubijen je u Kijevu 23. marta 2017. godine nakon što je prebegao u Ukrajinu, a hteo je da raskrinka korumpirani establišment Vladimira Putina.

Zbog njegovog dugogodišnjeg učestvovanja u radu ruske Dume i znanja o tajnim poslovima ruskog establišmenta pojavile su se teorije da je bio meta ruskog predsednika

BORIS NEMCOV

Bio je jedan od vodećih opozicionih političara u Rusiji pre nego što je ubijen u Moskvi u februaru 2015. godine. Nemcov je ubijen sa četiri hica iz vatrenog oružja u centru Moskve, dva dana uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Foto: Tanjug / AP

POL KLEBNIKOV

Američki novinar i urednik ruskog “Forbsa” ubijen je mitraljezem 2004. godine u Moskvi  ispred svoje kancelarije. Imao je 41 godinu, tečno je govorio ruski jezik, a bio je poznat po istragama o korupciji i po sumnjivim poslovanjima.

ANA POLITKOVSKAJA

Politkovskaja, novinarka i oštra kritičarka Kremlja, ubijena u 48 godini ispred ulaza u svoju zgradu u Moskvi, 2006. godine. Bila je poznata po izveštavanjima o kršenjima ljudskih prava u Rusiji, posebno u problematičnom Severnom Kavkazu.

NATALIJA ESTEMIROVA

Oteta je u Groznom, glavnom gradu Čečenije u julu 2009. godine. Estemirova je tada imala 50. godina i bila je borac za ljudska prava, a njeno telo je bačeno pored puta sa ranama od metaka na glavi.

Printskrin: Youtube/Amnesty International Canada

ANASTASIJA BABUROVA I STANISLAV MERKELOV

Baburova, novinar pripravnik, i Merkelov, advokat za ljudska prava, upucani su usred bela dana dok su se vraćali sa konferencije za štampu nedaleko od Kremlja.

BORIS BEREZOVSKI

I dalje nije jasno kako je ubijen Berezovski (67) ali je mrtvozornik ostavio slučaj otvoren nakon što je pronađen mrtav sa povezom oko vrata u kupatilu vile u kojoj je živeo, u Sariju, Velikoj Britaniji. Pretpostavlja se da je sam sebi oduzeo život zbog finansijskih problema, ali mrtvozornik nije imao dovoljno dokaza koji potvrđuju samoubistvo i od tada se spekuliše da je ubijen.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs. / A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • buba

    6. mart 2018 | 18:12

    Otrovali se engleskom hranom. Ko je bio tamo, zna kako se kod njih dobro kuva.

  • Simke

    6. mart 2018 | 16:43

    Pa sve zapadni agenti.Verovatno su imali 3 opcije,nisu prihvatili,mislili su da imaju ledja zapada da rade sta hoce u jednoj drzavi i desilo im se to sto im se desilo.

  • Јован

    6. mart 2018 | 16:39

    Сваком по заслузи!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA