Sve jača cenzura u Kini: Pored slova "N", zabranjena i Orvelova knjiga "Životinjska farma"

Takođe, zabranjene su i sintagme poput "ne slažem se", "kult ličnosti", "doživotno", "besmrtnost", "iseljavati" i "besramno"

  • 6

U naletu neviđene cenzure kineska Vlada zabranila satiričnu novelu engleskog književnika Džordža Orvela  "Životinjska farma".

Kina je privremeno zabranila korišćenje slova "N" na internetu

Osim toga, koliko god zvučalo suludo, odlučili su da zabrane i korišćenje slova N jer neki tumače da se može upotrebiti kao znak neslaganja.

Budući da je takva odluka došla nekoliko dana nakon što je Kineska Komunistička partija objavila da se odbacuju sva ograničenja predsedničkih mandata, mnogi veruju da sadašnji kineski predsednik Si Đinping time želi da osigura doživotnu diktaturu.

Portal iz Kalifornije koji prati zbivanja u Kini, Čajn Digital Tajms, obevastio je javnost o izrazima i frazama koji su odlukom kineske vlade zabranjeni za upotrebu.

Foto: Wikipedia / Чръный человек

Među njima su se našli Orvelova novela "Životinjska farma" i fraza "Si Zedong". Fraza je zabranjena jer se radi o kovanici nastaloj od imena sadašnjeg predsednika (Si) i poznatog kineskog vladara Mao Zedonga, piše Independent.

Među terminima koji su zabranjeni našle su se sintagme poput "ne slažem se", "kult ličnosti", "doživotno", "besmrtnost", "iseljavati" i "besramno".

Jedna od najbizarnijih zabrana u Kini uopše, koja je došla na tapet ovim potezom Vlade, odnosi se na zabranu korišćenja slova N. Mnogi su se pitali zašto je bezazleno slovo N zabranjeno, ali se spekuliše da je mogući razlog to što se navedeno slovo može interpetirati ili koristiti kao znak neslaganja.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Kina ima jako striktnu politiku cenzure na internetu jer vlasti drže strane veb stranice i društvene mreže kao pretnju nacionalnoj sigurnosti. Cenzuru koju vode na internetu podupire i "Great Firewall of China" – termin koji se odnosi na udružene snage tehnoloških i zakonskih mera koje strogo kontrolišu internet u zemlji.

Tako je poznato da su Fejsbuk, Tviter i Jutjub već dugo zabranjeni u Kini, a u zadnje vreme na udaru cenzure se našapo i  Vini Pu (Winnie Pooh), nakon što su medvedića usporedili s predsednikom Si Đinpingom.

Daljinac

(Telegraf.rs / Srednja.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. mart 2018 | 10:32

    KINA JE POSTALA EKONOMIJA BROJ 1U DVETU A ZA TO JE POTREBAN RAD I GVOZDENA DISCIPLINA!!! SVE POHVALE ZA NASE KINESKF PRIJATELJE!!! BRAVO!!!

  • Dag

    7. mart 2018 | 12:25

    "Sve zivotinje su jednake,ali neke su - jednakije."... (Dz.Orvel -"Zivotinjska farma".Idealan sistem, jos nije stvoren.Najblize tome, su zemlje - Skandinavije.)...

  • Kinezofil

    7. mart 2018 | 11:45

    Zivela NR Kina !!!😉😉😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA