Bombardovali su Jugoslaviju, imali vojne operacije i Iraku i Avganistanu: Putin o tome kako je NATO prevario Rusiju

Konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti

  • 13

Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promene širom sveta nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, "jednostrano gubeći tlo pod nogama", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac "Svetski poredak 2018.".

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo u znak odmazde: Putin se nada da se to neće nikada dogoditi

- Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali - rekao je Putin, prenosi Tas s.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i "konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti".

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije usledio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju verskog ekstremizma u Severnom Kavkazu.

Foto: Tanjug/AP

- To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom sveta nakon našeg jednostranog uzmaka - istakao je ruski predsednik.

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Nemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

- U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako nemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je (Rusija) u tome pomogla, prilično nesebično - zaključio je Putin.

VIDEO: Putinova tajna oružja!

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. mart 2018 | 09:53

    To je sve bilo dok Putin nije dosao na vlast,od Gorbacova ,pa Jelcinj,nekako nisu se snalazili bas u ulozi velikih drzavnika i onda se pojavi on ,jedinstveni ,neponovljivi,neustrasivi Putin!!!!

  • VAN

    8. mart 2018 | 10:10

    Licemerje zapada nema granice.

  • srbin iz srbije

    8. mart 2018 | 10:54

    Samo mesec dana nakon pada berlinskog zida NaTo preko Rumunije i pada Causeskua krece na SSSR.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA