1

Danas je Međunarodni dan žena, a one su uspele da budu prve u muškom svetu: Liderke država u svetu, među njima je i naša Ana Brabić (FOTO)

Iako i danas situacija u globalu i nije baš najsjajnija, jer se u mnogim situacijama ženska prava i dalje krše, imamo pozitivnu sliku žena lidera koje su na vodećim pozicijama u svojim državama

Zene lideri, mapa
Foto iljustracija: Telegraf, Tanjug/Rade Prelic, Zoran Žestić, AP, David Bailey

Međunarodni dan žena ili Osmi mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Mnoge žene zastupale su ideju većih ženskih prava. Kao međunarodni dan žena, osmi mart prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. Žene su od tada nastavile da se bore za svoja prava. Mogle su da glasaju, da rade iste poslove kao i muškarci, da napreduju u poslu i da izgrade uspešne karijere.

One su najmoćnije srpske dame kojima se ponosimo i dičimo: Naša istorija bi bez njih izgledala potpuno drugačije

Iako i danas situacija u globalu i nije baš najsjajnija jer se u mnogim situacijama ženska prava i dalje krše, imamo pozitivnu sliku žena lidera koje su na vodećim pozicijama u svojim državama.

Foto: AP/Tanjug

Spisak tih zemalja je veliki: Velika Britanija, Island, Norveška, Estonija, Litvanija, Rumunija, Maršalska ostrva, Nemačka, Srbija, Hrvatska, Tajvan, Peru, Bangladeš, Malta, Čile, Namibija, Mauricijus, Nepal, Novi Zeland, Danska, Liberija, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Grenada, Bahami, Poljska, Mjanmar, Novi Zeland, Švajcarska, San Marino, Singapur...

Foto: Tanjug/AP

U Danskoj se posebno ističe kraljica Margareta II, a Litvaniji posebnu ulogu igra predsednica Dalija Gribauskajte. Što se Norveške tiče, tu je posebno značajna njena premijerka Erna Solberg, a na čelu Čilea se nalazi predsednica Mišel Bašele.

Malta takođe ima predsednicu Mariju Luiz Koleiro Preca, a na čelu Mauricijusa je predsednica Amenah Gurib Fakim. Uticajne premijerke su: premijerka Poljske Beata Šidlo, Namibije Sara Kugongelva-Amadhila, Bangladeša Hasina Vazed...

Foto: Wikimedia / Photo Claude TRUONG-NGOC

Što se tiče predsednica, posebno izdvajamo šefice države Tajvana Tsai Ing-ven, Estonije Kersti Kaljulai, Maršalskih ostrva Hilda Heine i Nepala Devi Bhandari.

Svaka od njih neumorno daje doprinos razvoju svoje zemlje i trudi se da svoj posao obavlja najbolje što ume. Mnoge svakodnevo inspirišu mlade devojke i daju im primer kako žena može biti uspešna ako dovoljno ulaže u sebe i stalno se usavršava.

Foto: Tanjug / AP

KRALJICA ELIZABETA II

Ona je postala kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske 1952. godine. Pod njenom kontrolom su i druge prekomorske teritorije, koje su nekada bile pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Tanjug/AP/Matt Holyoak/Camera Press

Princeza Elizabeta, vojvotkinja od Edinburga je počela da preuzima očeve dužnosti nakon što je njegovo zdravlje počelo da se pogoršava. Sa suprugom je bila u Keniji kada je obavještena o očevoj smrti i svom dolasku na presto.

Foto: Tanjug/AP

Za vladarsko ime je odabrala ime Elizabeth II. Odmah nakon što je stigla vest o smrti kralja i proglašenju nove kraljice, Elizabeta se sa suprugom vratila u London.

Elizabeta II je proglašena kraljicom prvo u Kanadi, istog dana kada je i postala kraljica, a u Ujedinjenom Kraljevstvu je javna proklamacija održana sledeći dan. Svečano je krunisana 2. juna iste godine u Vestminsterskoj opatiji.

Buduća kraljica Elizabeta II na svom venčanja sa grčkim princom Filipom, budućim vojvodom od Edinburga, 1947. godine. Foto: Tanjug/AP

Njena vladavina je u prvim decenijama bila obeležena postupnim nestankom Britanske imperije, kao i stagnacijom i siromašenjem Velike Britanije, trendovima koji su na određeni način preokrenuti za vreme premijerskih mandata Margaret Tačer i Tonija Blera. Kraljica Elizabeta je šef države koji je posetio najviše zemalja sveta, čak 116 država.

Elizabeta, jedna od najdugovečnijih monarha u savremenom svetu, uživa veliku popularnost među svojim podanicima.

Foto: Tanjug/AP/David Bailey

TEREZA MEJ

Tereza Mej je britanska političarka koja je, nakon ostavke Dejvida Kamerona 13. jula 2016, postala britanski premijer i lider Konzervativne partije. Ona je druga žena koja se nalazi na funkciji britanskog premijera. Novinari su je prozvali Druga Čelična dama.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskom gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika. Školovala se u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

Foto: Tanjug/AP

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto. Venčali su se 1980 godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući banku Engleske pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine.

Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Foto: Tanjug/AP

ANGELA MERKEL

Angela Dorotea Merkel, rođena kao Angela Dorotea Kazner, nemačka je političarka. Članica je Hrišćansko-demokratske unije, od koje je nominovana na mesto kancelara SR Nemačke na izborima za Bundestag 2005. godine.

Nakon višesedmičnog pregovaranja po završetku izbora, Angela Merkel 21. novembra 2005. postaje prva kancelarka u istoriji Nemačke. Na čelu je tzv. „velike koalicije“ CDU/CSU i SPD. Uspešno posredujući u pregovorima oko budžeta EU, Merkelova je stekla zavidnu reputaciju na međunarodnoj sceni.

Koalicija koju je vodila Angela Merkel je pobedila i na izborima 2009. godine i na izborima 2013. godine.

Foto: Tanjug/AP

Što se njenog obrazovanja tiče, posle mature sa odličnim uspehom i natprosečnim talentom u matematici i jezicima studirala je od 1973. godine na univerzitetu u Lajpcigu.

Doktorat je, iz fizičke hemije, radila kod prof. Luce Zilackoga na radu o brzinskim konstantama kod jednostavnih ugljovodonika. Govori tečno engleski i ruski jezik.

Po izboru za kancelarku nastavila je da živi u svom stanu u srcu Berlina, nedaleko od Ostrva muzeja.

Za razliku od svog prethodnika Gerharda Šredera, Merkelova izbegava česte kontakte sa štampom. „Endži“ je popularni nadimak za Merkelovu među njenim simpatizerima.

Foto: AP/Tanjug

ANA BRNABIĆ

Ana Brnabić je srpska menadžerka, magistar marketinga i od juna 2017. premijer Vlade Srbije. Prva je žena na toj poziciji u istoriji Srbije. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave. Rođena je 28. 09. 1975. godine u Beogradu.

Srednju školu „Petu beogradsku gimnaziju“ završila je 1994. godine. Nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet Nortvud u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Nakon fakulteta odlazi u Englesku gde na Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Godine 2002. nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU. Tu se zadržala samo dva meseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

Foto: Telegraf

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

U junu 2017. predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imenovao ju je na mesto premijera Republike Srbije. Prva je žena i prva LGBT osoba na toj poziciji.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Kolinda Grabar Kitarović je hrvatska političarka, diplomata i četvrta predsednica Republike Hrvatske. Od 2005. do 2008. bila je na dužnostima ministra spoljnih poslova i evropskih integracija, da bi od 2008. do 2011. bila na poziciji ambasadora Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2011. do 2015. je bila pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju. Na izborima 11. januara 2015. izabrana je za predsednicu Republike Hrvatske, pobedivši u drugom krugu Ivu Josipovića.

Foto: AP/Tanjug

Rođena je u Rijeci u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Zahvaljujući programu razmene učenika, deo detinjstva i mladosti provela je u Sjedinjenim Američkim Državama gde je i maturirala u srednjoj školi u Los Alamosu u saveznoj državi Novi Meksiko.

Godine 1993. diplomirala je engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000. je magistar nauka nakon postdiplomskih studija iz oblasti međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu.

Profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu nauke i tehnologije, da bi se 1993. zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je prvo radila kao savetnica u kabinetu zamenika ministra, a potom kao načelnica sektora za Severnu Ameriku. Godine 1997. odlazi u ambasadu RH u Kanadi, prvo kao diplomatski savetnik, a zatim kao ministar savetnik.

Foto: Marko Todorović

Na parlamentarnim izborima 2003. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom Saboru. Dana 23. decembra 2003. imenovana je za ministarku za evropske integracije. Dana 18. januara 2005. postaje šef pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Dana 19. marta 2008. stupila je na dužnost ambasadora Hrvatske u SAD.U Severnoatlantskom savezu bila je zadužena za javnu diplomatiju, odnosno „komunikacijsku strategiju i približavanje NATO-a običnim ljudima“.

Više o ženama liderima u politici pogledajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/N.C.)

Tagovi: Ana Brnabić, Angela Merkel, Države, Hrvatska, Kolinda Grabar Kitarović, Kraljica Elizabeta II, Lideri, Međunarodni dan žena, Nemačka, Osmi mart, političarke, predsednica, Premijerka, Srbija, Tereza Mej, Velika Britanija, Žene

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • C
    Ccc

    Najlepsa i najproduhovljenija je Hrvatica Kitarović.Nisu je Hrvati slučajno stavilu na funkciju koju ovavlja. Žena od ukusa ,odmerena u svemu.

Brutalni protesti "Žutih prsluka" alarmirali su Francusku, pa digli celu Evropu na noge: Svi strepe od pokreta koji napada poredak (FOTO) (VIDEO)

Tereza Mej otkazala odlučujuće glasanje o Bregzitu u parlamentu (VIDEO)

Prvi snimak monstruma pre nego što je priznao da je ubio trudnu suprugu i dve ćerke: Izraz njegovog lica sve govori (VIDEO)

Monstrum iz Sibira osuđen na doživotnu robiju: Zverski je ubio 56 žena i postavio stravičan "rekord"

Beograd na mapi gradova Evrope u kojima se tokom vikenda protestovalo (FOTO) (VIDEO)

Usvojen Marakeški sporazum: Za njega je glasalo preko 160 država, a evo zašto je on značajan (FOTO)

Svi zahtevi "Žutih prsluka": Evo šta Makron mora da ispuni da bi se zaustavili protesti nezadovoljnih građana

Amerika je i dalje najveći proizvođač oružja na svetu i zarađuje pravo bogatstvo, a evo koje mesto je zauzela Rusija

Protesti u Francuskoj uzdrmali su svetski poredak: Ovo je čovek koji stoji iza svega (FOTO) (VIDEO)

Ubedljiva pobeda Pašinjana na parlamentarim izborima u Jermeniji: Osvojio je preko 70 odsto glasova, zahvalio se svim građanima (FOTO)

Velika Britanija ipak može da otkaže Bregzit: Presedan Evropskog suda pravde i nova šansa za Terezu Mej

Tramp šokirao izjavom: "Žuti prsluci" žele predsednika poput mene. Iz Francuske mu stigao odgovor koji nije očekivao

Snežna oluja zahvatila Severnu Karolinu i Virdžinju: Nastao je haos u saobraćaju, otkazani su letovi, a stotine hiljada ljudi je ostalo bez struje (VIDEO)

Vlasti Saudijske Arabije odbile da izruče Turskoj osumnjičene za ubistvo novinara Kašogija

Vapaj majke vozača kamiona koji je pregazio malog Lazara: Moj sin je uništen, osećam bol Lazareve porodice i želim da se čujem sa njima

El Tata (85) je bio najstarija El Čapova "mula": Preneo je više od tone kokaina i zaradio milion dolara, a sve pare je dao na - ljiljane (FOTO)

Izgorele dve kancelarije Misije Srbije UN, požar uzrokovale neispravne instalacije (VIDEO)

Nemački mediji o protestima u Francuskoj: Ustanak će zbrisati Makrona, od političke zvezde je postao babaroga

Španac sa kamerom ušao u srce albanske narko-mafije: Imaju dve rute za krijumčarenje, heroin se meri u tonama, a najopasniji ubica 30 godina živi u planinama (FOTO) (VIDEO)

Ovako izgleda Pariz posle žestokih nereda: Razbijeni izlozi, izgorele olupine automobila i grafiti protiv Makrona, a on se ne oglašava (FOTO) (VIDEO)

Noćni klubovi u Berlinu otvaraju vrata beskućnicima: Puštaće ih da se ugreju i prespavaju

Šta je Makron pogrešno uradio u svojoj politici? Analiza loših poteza predsednika koji su rezultirali krvavim demonstracijama

Ljubav počela na internetu, pa se pretvorila u horor: Ubica sa ćerkom milionera ugovorio sastanak preko Tindera (FOTO) (VIDEO)

Preminula Ljudmila Aleksejeva: Bila je jedan od najvećih boraca za ljudska prava

Pokušala je da mužu (73) smanji seksualni apetit, pa ga "slučajno" ubila: Isplivala Silvijina (62) kriminalna prošlost u Nemačkoj

Muškarac (47) mamio devojčicu (6) slatkišima i igračkama na Božićnom vašaru u Engleskoj: Prolaznici u poslednjem trenutku sprečili otmicu

Ratna atmosfera u Parizu: Povređeno više od 100 demonstranata i 17 policajaca, a 1000 ljudi je iza rešetaka (FOTO) (VIDEO)

Tenzije na grčko-albanskoj granici: Albanci formirali "živi zid", ne daju Grcima da odu na parastos ubijenom mladiću (VIDEO)

Skandal na koncertu čuvenog ruskog hora "Aleksandrov" u Poljskoj: Vandali prekinuli nastup i pokušali da razvuku ukrajinsku zastavu (VIDEO)

Stravičan incident na najvećoj ruskoj vojnoj vežbi: Ceo svet je gledao u Putinovu silu, ne znajući da je jedan vojnik ubijen, a trojica ranjena

Evropa je u žutim prslucima izašla na ulice: Pariz u suzavcu, policija u oklopnim vozilima krenula na demonstrante, uhapšeno oko 700 ljudi (VIDEO)

Malene bebe blizance majka udavila u hotelskoj sobi: Stravično ubistvo u Kaliforniji

Lazara (10) pregazio kamion dok je vozio trotinet: Otac ga držao u naručju dok je umirao, a sve to posmatrao je i njegov brat (FOTO)

Trenutak u kom su ljudi počeli da beže iz noćnog kluba i gaze jedni druge: Neko je poprskao supstancu po masi i krenuo je krvavi stampedo u Italiji (VIDEO)

Stampedo smrti odneo 6 života na koncertu u Italiji, više od 100 ljudi pregaženo: Poslednji izlazak tinejdžera (FOTO) (VIDEO)

Uhapšeni mladići koji su princu Hariju "uperili pištolj u glavu"

Vođa ozloglašenog kulta imao seks sa devojčicom, pozivao na incest, a u kandže ove sekte upala je i unuka srpske princeze (FOTO) (VIDEO)

Kimova "pink dama" odlazi u penziju: Omiljenu spikerku diktatora, koja je jedina saopštavala najvažnije vesti, menja lepša i mlađa (FOTO) (VIDEO)

Širio pornografiju, krao, zlostavljao dete, na kraju s krvlju Srpkinje na rukama završio: Kenijac koji je ubio Elmu u Nemačkoj ima dug dosije

"Mini Merkel" lojalna prethodnici, ali daleko brutalnijih stavova! Ko je AKK, naslednica nemačke kancelarke?

Putin upozorio Amerikance: Ako počnete da proizvodite zabranjene rakete, mi ćemo uraditi isto (VIDEO)

Ode Merkelova: Izabrana nova liderka Hrišansko-demokratske stranke