Marin le Pen predložila novo ime za svoju partiju: Evo kako bi uskoro mogao da se zove Nacionalni front (FOTO)

Promena imena partije odobrena je tesnom većinom glasova, pošto ju je podržalo 52 odsto delegata prisutnih na kongresu, prema statistici koje je partija dostavila

  • 0

Liderka francuske ekstremno desničarske partije Nacionalni Front (FN) Marin le Pen predložila je danas da ta partija bude preimenovana u "Nacionalno okupljanje".

Čovek koji je pomogao Trampu da postane predsednik došao u Francusku da podrži Marin Le Pen i da je nauči kako da pobedi (FOTO) (VIDEO)

Kako navodi Rojters, ona je to predložila u nameri da se oslobodi brenda koji su mnogi glasači povezivali sa rasizmom i antisemitizmom i da omogući savezništvo sa drugim partijama.

- Naš cilj je jasan: Vlast. Mi smo prvobitno bili partija protesta. Ne bi trebalo da postoji sumnja da možemo da budemo i vladajuća partija - rekla je Le Pen članovima svoje partije koji su se okupili u severnom gradu Lilu na partijskom kongresu.

Foto: Tanjug/AP

Promena imena partije odobrena je tesnom većinom glasova, pošto ju je podržalo 52 odsto delegata prisutnih na kongresu, prema statistici koje je partija dostavila.

Oni će, navodi agencija, glasati ponovo o tome poštom.

Foto: Tanjug/AP

Otac liderke partije 89-godišnji Žan-Mari le Pen koji je partiju osnovao 1972. godine,, rekao je prošlog meseca u intervjuu za Rojters da bi promena imena značila političko "samoubistvo".

Kako su prethodno francuski mediji izvestili, Marin Le Pen je danas ponovo izabrana na čelo partije, kao jedina kandidatkinja za to mesto, dok je njenom ocu Žan-Mari Le Penu oduzeta titula počasnog predsednika stranke.

Foto: Tanjug/AP

Za reizbor Marin Le Pen kao predsednice stranke bilo je 100 odsto glasova, a rezultati glasanja objavljeni su danas na partijskom kongresu.

Marin Le Pen (49) time započinje treći mandat na čelu partije kojom rukovodi otkako je na toj funkciji 2011. godine nasledila svog oca, za koga će danas po podne predložiti novo zvanje, naveo je pariski list "Figaro".

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA