Slovačka na iglama posle ubistva novinara: Premijer Fico ponudio ostavku, ali samo pod jednim uslovom (FOTO)

On je novinarima kazao da je uslov da se poštuju izborni rezultati i da se njegovog partiji Smer omogući da imenuje novog premijera

  • 0

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je spreman da podnese ostavku, ako predsednik Slovačke Andrej Kiska pristane da njegovoj partiji Smer da pravo da bira budućeg šefa vlade.

- Ponudio sam ostavku predsedniku Republike. Ako predsednik prihvati, spreman sam i da zvanično podnesem ostavku - rekao je Fico, navodećni da je kod predsednika bio sa koalicionim partnerima.

>>>Situacija u Slovačkoj kritična zbog ubistva novinara: I ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku

Foto: Tanjug/AP

On je novinarima kazao da je uslov da se poštuju izborni rezultati i da se njegovog partiji Smer omogući da imenuje novog premijera.

Fico pokušava da zadrži svoju tročlanu koalicionu vladu na okupu usred političke krize, izazvane ubistvom istraživačkog novinara Jana Kucijaka krajem februara i poziva za održavanje vanrednih izbora, prenosi Rojters.

Desetine hiljada Slovaka izašlo je na ulice, zahtevajući temeljnu istragu ubistva novinara i njegove verenice.

Foto: Tanjug/AP

To su bili najveći protesti u Slovačkoj još od vremena Plišane revolucije 1989. godine.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska je nedavno predložio prevremene izbore ili velike promene u vladi kao izlaz iz političke krize.

Kucijak je nađen mrtav u svom stanu, zajedno sa verenicom, a radio je na priči o vezama italijanske mafije sa slovačkim premijerom Robertom Ficoom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA