Putin sada ima još jaču kontrolu nad Rusijom, a ubeđeni su da će posle 2024. vladati iz senke: Šta tačno očekuje svet posle Putinove pobede?

Lideri koji su prijateljski nastrojeni prema Putinu ostvarili su dobre rezultate u Italiji i Nemačkoj, navodi AP i dodaje da će u zapadnim zemljama verovatno biti još hakerskih napada povezanih sa Rusijom

  • 14

Vladimir Putin sada ima jaču kontrolu nad Rusijom i jači položaj u svetu zahvaljujući velikoj pobedi na predsedničkim izborima, ocenjuje AP.

Snažan predsednik snažne države: Putin ostaje na čelu Rusije, a ovako je postao jedan od najmoćnijih ljudi na planeti (FOTO) (VIDEO)

Njegovi domaći neprijatelji većinom su se povukli u senku, a njegovi strani protivnici imaju svojih problema - od trapavog izlaska Britanije iz Evropske unije, do haosa u administraciji američkog predsednika Donalda Trampa.

Čak ni neregularnosti na izborima neće oštetiti Putinov oklop, dok su ga optužbe za mešanje u američke predsedničke izbore u SAD 2016. godine i naručivanje napada na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju načinile još popularnijim u Rusiji, navodi američka agencija.

Foto: Tanjug/AP

AP konstatuje da su odnosi između Rusije i Zapada su na najnižem nivou još od raspada Sovjetskog Saveza. Uprkos donekle prijateljskom odnosu sa Trampom, Putinov novi mandat ne daje mu previše podstreka da traži savez sa Vašingtonom, pogotovo zbog intenziviranja istrage o mogućem ruskom mešanju američke predsedničke izbore 2016. godine.

Lideri koji su prijateljski nastrojeni prema Putinu ostvarili su dobre rezultate u Italiji i Nemačkoj, navodi AP i dodaje da će u zapadnim zemljama verovatno biti još hakerskih napada povezanih sa Rusijom, kao i propagande koja će za cilj imati da ometa izbore ili na neki drugi način diskredituje demokratiju.

Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da Putinova popularnost raste svaki put kada zauzme čvrst stav prema Zapadu, od njega se može očekivati još "tvrdih" govora sledeći put kada se pojavi pretnja po unutrašnju bezbednost Rusije, kao i upotreba prava veta kada se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pojavi pretnja po interese Moskve.

Njegova izjava od pre nekoliko nedelja, da je Rusija razvila novo nuklearno oružje koje može da izbegne svaki sistem raketne odbrane jasno pokazuje da je Putin odlučan da uveća rusku moć zastrašivanja.

AP ukazuje da su u Siriji snage koje podržava Rusija pomogle uklanjanju Islamske države iz te zemlje i Putin da tvrdi da je Rusija pomogla da se spase situacija u koju se uplela koalicija predvođena SAD. Te sirijske snage sada opkoljavaju jedno od poslednjih uporišta pobunjenika koje podržavaju Amerikanci.

Rusija se neće, ocenjuje američka agencija, uskoro povući iz Sirije, jer na nju gleda kao na geopolitičku i vojnu pobedu nad nelegalnom intervencijom predvođenom Zapadom. AP procenjuje da bi ohrabreni Putin mogao da pozicionira rusku vojsku kao mirovne snage i u drugim regionalnim sukobima, kao na primer u Libiji, gde Rusija ima naftne interese i gde je katastrofalna invazija Zapada pre sedam godina tu zemlju ostavila u stanju bezakonja i preplavljenu ekstremistima.

Foto: Tanjug / AP

Za Ruse, najveća Putinova pobeda u poslednjih 18 godina je anektiranje Krima i slom ukrajinskih ambicija da se približi NATO-u i Evropskoj uniji.

Putin je frustriran zbog sankcija koje su protiv Rusije uvele SAD i EU, ali ne izgleda voljan da učini ustupke koje bi te sankcije okončala. Ukrajina je podeljena između zapaljive vlade u Kijevu i separatistickog regiona koji ima podršku Rusije u zamrznutom, ali i dalje smrtonosnom konfliktu koji služi Putinovim interesima, navodi AP.

Rusija je akcijom u Ukrajini uputila upozoravajući signal zemljama u svojoj orbiti da je okretanje Zapadu opasno, a bivše članice sovjetskog bloka se sve više okreću Moskvi - od Mađarske i Poljske, do Češke i Slovačke.

Putnov novi mandat bi, u teoriji, mogao da mu omogući da krene u hrabre reforme koje su Rusiji odavno neophodne, kako bi se podigao životni standard stanovništva i smanjila zavisnost od izvoza nafte.

On je, međutim, uverio birače da su drastične promene opasne, a da zaštita zemlje od pretnji ima prednost nad poboljšanjima njihovih uslova života.

Foto: AP/Tanjug

Stručnjaci predviđaju da bi Putin mogao da sprovede neke promene, poput lakšeg dolaska do stana, ili borbe protiv korupcija na lokalnom nivou. Velike promene, poput reforme penzionog sistema, ili smanjenje vojnog budžeta, manje su verovatne.

Rusija je izdržala dvogodišnju recesiju, a inflacija i deficit su trenutno niski, međutim, lična primanja stagniraju, sistem zdravstvene zaštite se raspada a korupcija cveta.

Najveće pitanje za stanovnike Rusije je šta će se dogoditi kad Putinu istekne šestogodišnji mandat, smatra AP.

Putin bi, prema ustavu, trebalo da ode 2024. godine, ali bi do tada mogao da izmeni pravila i ukine postojeća ograničenja, ili da na to mesto postavi nekog slabog naslednika i nastavi da vlada iz senke.

AP, takođe, podseća da je 65-godišnji Putin, na konferenciji za štampu, upitan da li će se 2030. ponovo kandidovati, uzvratio: "Smešno. Mislite li da ću ovde biti dok ne napunim 100 godina?"

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    19. mart 2018 | 12:19

    Ovo je drugi Staljin! Propast za Rusiju!

  • BOZA ZEMUNAC

    19. mart 2018 | 14:12

    Živ bio Putine i Bog te čuvao,do stote pa opet.

  • Darinka Sestra brata jako voli,a ne znam za obratno.

    19. mart 2018 | 13:34

    Dragi Putinu i do 100te ako treba za rad svoje države.... naravno ako te zdravlje bude služilo.....Za sve Srbe ne znam,a što se tiče mene i moje porodice živio ti nam 100god.i zdrav bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA