Bili su kao braća, Sarkozi je dao oklopno vozilo Gadafiju da pobegne, a onda ga je izdao: Ubrzo je libijski vođa ubijen (FOTO) (VIDEO)

Sarkozi se sumnjiči da je uzeo 50 miliona evra od Gadafija za finasiranje predsedničke kampanje 2007. godine; njih dvojica imali su složen odnos: Sarkozi je dočekao Gadafija uz najviše državne počasti, a onda i predvodio bombardovanje Libije

  • 11

Francuski sud je pokrenuo formalnu istragu protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija (63) zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove kampanje, naveli su izvori iz suda. Sarkozija, koji je na vlasti bio od 2007. do 2012, istražitelji su, nakon dva dana provedenih u pritvoru, obavestili da je osumnjičen za pasivnu korupciju, nezakonito finansiranje kampanje i primanja sredstava iz libijskih javnih fondova.

Optužuju Sarkozija da je 2007. godine od Gadafija dobio čak 50 miliona evra: Drugi dan ispitivanja bivšeg francuskog predsednika (FOTO)

Istražitelji ispituju tvrdnje da je režim Moamera Gadafija tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2007. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra.

Sarkozi je u utorak ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage, a on i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju.

Foto: Tanjug/AP

Sarkozi je demantovao navode, tvrdeći da nemaju dovoljno verodostojnih dokaza kao i da su Libijci koji su ga optužili vođeni osvetom jer je 2011. godine učestvovao u intervenciji u Libiji, kada je smenjen tadašnji lider Moamer Gadafi.

Bivši predsednik Francuske izjavio je da su mu sudski istražitelji napravili "pakao od života" i da su optužbe protiv njega lažne, objavio je francuski list "Figaro".

- Ova kleveta mi je od 11. marta 2011. od života napravila pakao - rekao je 63-godišnji Sarkozi istražiteljima, prema "Figarou".

KAKO JE POČELA ISTRAGA?

O ovom slučaju govori se od 2012. godine, kada istraživačka internet stranica "Mediapart" objavila dokument u kojem je bivši šef libijskih tajnih službi obećao Sarkoziju oko 50 miliona evra za kampanju. Sarkozi i Klod Gueant, bliski saveznik i bivši ministar, rekli su da je dokument lažan, ali je francuski sud kasnije utvrdio da su neki delovi autentični, i koristio ih je u istrazi.

Protiv Kloda Guenta se vodi istraga zbog organizovanja prevare jer je navodno primio 500.000 evra od Gadafija, za koje je tvrdio da je dobio od prodaje dve slike.

Francusko-libijski biznismen i trgovac oružjem Ziad Takiedin, koje bio blizak sa Gadafijevim režimom, tokom 2016. godine je u nekoliko intervjua rekao kako je lično dao Sarkoziju 5 miliona evra u kešu.

Foto: Tanjug/AP

Kako je ispričao, on je krajem 2006. i početkom 2007. tri puta išao iz Tripolija u Pariz i svaki put je nosio kofer u kojem je bilo od 1.5 do 2 miliona evra u novčanicama od 200 i 500. Novac je dobio od Gadafijevog šefa vojne obaveštajne službe.

Navodi o ilegalnom finansiranju kampanje nisu se pojavljivali za vreme Sarkozijevog mandata, jer je kao predsednik imao imunitet od krivičnog gonjenja.

Sarkoziju se posebno sudi i zbog finasiranja neuspešne kampanje 2012. kada ga je porazio Fransoa Oland. U tom slučaju, koji je poznat kao afera Bigmalion, Sarkozijeva kancelarija koristila je sistem lažnog računovodstva kako bi sakrila prekomerno trošenje novca, naročito na raskošnim skupovima i na stadionima, koji su cementirali Sarkozijevu reputaciju kao političkog  šoumena.

SARKOZI NAZVAO GADAFIJA "BRATOM LIDEROM", A ONDA GA JE IZDAO

Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi imali su složen odnos. Ubrzo nakon što je postao predsednik Francuske, Sarkozi je pozvao Gadafija u državnu posetu i dočekao ga je sa najvišim počastima 2007. godine.

Sarkozi je tada oslovio Gadafija sa "bratom liderom" i dozvolio mu je da podigne svoj šator blizu Jelisejske palate.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, Francuska je nakon toga predvodila vazdušne napade NATO protiv Gadafijevih trupa u Libiji i zajedno sa pobunjenicima srušili su njegov režim 2011. godine. Moamer Gadafi je tad ubijen.

U intervjuu Euronjuzu Gadafijev sin Sail al-Islam Gadafi rekao je da "Sarkozi mora da vrati novac koji je dobio od Libije za kampanju".

- Imamo dokaz da smo finansirali njegovu kampanju. Sada tražimo da taj klovn vrati novac libijskom narodu - istakao je sin libijskog diktatora. Sarkozi je tvrdnje odbacio i rekao kako su ljuti jer je pomogao da se završi 41-godišnja vladavina Gadafija.

Printskrin: Youtube/BBC Newsnight

GADAFI POBEGAO U AUTOMOBILU KOJI MU JE DAO SARKOZI

Tokom 2011. godine, za vreme pobune u Libiji, pojavila se vest da je Moamer Gadafi pobegao u najsavremenijem oklopnom vozilu koje je dobio od Sarkozija.

Navodno je Sarkozi 2008. godine dao "zeleno svetlo" da se Gadafiju pokloni automobil vredan skoro 4 miliona evra. Bio je opremljen komunikacionim sistemom koji je libijskom vođi omogućio da bude u kontaktu sa svojom vojskom, ali i sistemom koji je onemogućio njegovo praćenje.

Tada je istraživački sajt "Mediapart" objavio dokument u kojem se vidi kako je francuskoj firmi "Amesys" dozvoljeno da obezbedi Gadafiju komandno vozilo.

- To su odobrili 2007. ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi i njegov šef osoblja Klod Gueant. Vozilo je isporučeno 2008. godine, kada je predsednik Sarkozi dao "zeleno svetlo" - navodilo se na ovom sajtu.

Jedan vojni izvor je tada rekao da je "Gadafi sigurno iskoristio vozilo da pobegne. Ono je proizvod vrhunskog francuskog inženjeringa".

Foto: Wikimedia/James Gordon

Na taj način Gadafi je mogao da prevari neprijatelje iz vazduha i sa kopna. Kasnije se otkrilo da je vozilo bio deo dogovora vrednog 28 miliona evra, a u kojem je Francuska obezbedila sredstva Libiji za vođenje elektronskog nadzora nad svojim ljudma. Ugovor je sastavio Ziad Takiedine.

- Ovo je katastrofa za Sarkozija. Sa jedne strane predstavlja se kao spasilac Libije, a u stvarnosti drži Gadafija u rukama - rekao je tada anonimni izvor iz vojske.

U martu 2011. godine Sarkozi je dao dozvolu francuskim avionima da počnu bombardovanje Gadafijeve vojske, a u septembru iste godine on i britanski premijer Dejvid Kamerun kao pobednici išli u oslobođeni Tripoli.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    22. mart 2018 | 23:31

    Zasto Gadafija nazivate diktatorom kad to nije istina. Bio sam u Libiji u vrijeme Gadafija a i poslije. Mogu vam reci da se to ne moze uporediti. Sada je tamo cisto bezakonje.

  • DARKO 100%

    22. mart 2018 | 23:30

    Gadafi je bio veliki lider

  • Slobodan

    23. mart 2018 | 03:00

    Ti isti su i nama zagorčali život a sada su nam kao prijatelji to nikada nisu ni bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA