≫ 

Ko je vođa "Noćnih vukova": Otkud mu nadimak HIRURG i kako je upoznao Putina? (FOTO) (VIDEO)

Sa kulturom motociklizma upoznao se upravo tamo, u Berlinu, srednom osamdesetih godina. Od tada do danas, ovaj čovek izuzetne harizme uspeo je da hobi pretvori u zanimanje i zato danas živi svoj san

  • 16

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldastanov, nezvanično, treći je čovek Rusije, najbolji drugar ruskog predsednika Vladimira Putina, osvedočeni pravoslavac i veliki prijatelj Srbije, koji oko vrata nosi svoj grb osveštan u svim svetinjama manastira na Svetoj Gori.

Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg, rođen je na Bogojavljenje 19. januara 1963. godine u lekarskoj porodici gradu Kropivnicki koji se danas nalazi u Ukrajini, a tada je bio deo SSSR-a. Otac mu je iz Gruzije, a majka je Ruskinja. Ima sestru, koja je, kao i majka, lekar.

>>>Ceo svet ovih dana bruji o Noćnim vukovima, Balkan drhti pred njima, a reporteri Telegrafa su ušli u njihovu "jazbinu"! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Profimedia/Sputnik

Kad je bio dete, njegova porodica se najpre preselila u Sevastopolj na Krimu, a potom i u Moskvu. Kao tinejdžer bio je deo Pionirskog pokreta mladih komunista.

Po obrazovanju je maksilofacijalni hirurg, pa otud i potiče njegov nadimak, a po opredeljenju je motociklista. Medicinski fakultet završio je u Moskvi, a specijalizovao se za post-traumatsku rekonstruktivnu hirurgiju lica.

Ubrzo po završetku specijalizacije, napustio je medicinu i pridružio se grupi motociklista.

O ljubavnom životu najpoznatijeg ruskog motocikliste malo se zna. Poznato je da je sredinom osamdesetih bio oženjen nemačkom novinarkom Matildom, kćerkom tadašnjeg direktora Mercedes benca u Štutgartu, ali brak nije potrajao. Pratile su ga glasine da iz različitih veza ima više dece i da učestvuje u njihovom vaspitanju, a zapravo se zna samo za sina Gošu.

Foto: AP/Tanjug

Dok je bio u braku sa Matildom, živeo je u Zapadnom Berlinu, gde je promenio više poslova, a navodno je radio kao obezbeđenje u noćnom klubu Sekston, kultnom mestu rokera. Tako je bilo sve do zatvaranja kluba, koji je, zahvaljujući Hirurgu, ponovo oživeo u Moskvi pod istim imenom.

Sa kulturom motociklizma upoznao se upravo tamo, u Berlinu, sredinom osamdesetih godina. Od tada do danas, ovaj čovek izuzetne harizme uspeo je da hobi pretvori u zanimanje i zato danas živi svoj san.

Foto: Profimedia/Sputnik

Zaldastanov je osnivač i predsednik najmasovnijeg svetskog motociklističkog kluba "Noćni vukovi", koji je osnovao 1989. godine, a koji danas broji više od 5.000 članova u Rusiiji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji...

Klub održava bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom i promoviše nacionalističke ideale. Početkom 2000. godine, Zaldastanov je klub počeo da koristi za politički aktivizam, udaljivši se tako od tema droge i kriminala koji se povezuju za američke motocikliste. Hirurg i njegovi vukovi neguju tradicionalne vrednosti, pomažu deci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije.

Ženama je zabranjeno da se pridruže "Noćnim vukovima" u čije članstvo, kako sami kažu, mogu ući samo muškarci i to na poziv nekog od članova Kluba i uz dvogodišnji "probni staž".

Foto: Profimedia/Sputnik

Krajem 2000-ih klub je počeo da održava skupove u bivšim sovjetskim zemljama, promovišući slovensku kulturu. Na jednom takvom skupu učestvovao je i Vladimir Putin, kada je 2012. godine putovao sa "Noćnim vukovima" u Sevastopolj. Hirurg se sa Putinom upoznao 2009. godine, kada je ruski lider posetio motociklistički centar u Sevastopolju, dok je obavljao funkciju premijera. Od tada su veoma bliski prijatelji.

Hirurg je poznat i po tome što uživa podršku ruske vlade, vojske i predsednika Vladimira Putina, ali i zbog svog divljenja bivšem sovjetskom lideru Josifu Staljinu i homofobičnim stavovima.

Foto: Profimedia/AFP

Ruski predsednik ga je odlikovao Ordenom časti 2013. godine, za izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešće u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sećanja na heroje Otadžbinskog rata.

Na Zimskim olimpijskim igrama održanim u Sočiju 2014. godine, Zaldastanov je bio jedan od zvaničnih nosilaca baklji.

U januaru 2015. godine, formirao je pokret "Anti-Maidan" sa novinarom Nikolajem Starikovim i nekoliko desničarskih političara. Zaldastanov je predložio da "Smrt pederima" može biti alternativno ime tog pokreta.

Zaldastanova je sankcionisalo nekoliko vlada, uključujući SAD i Kanadu, zbog učešća "Noćnih vukova" u nemirima u Ukrajini sredinom 2010.

VIDEO: Ko su "Noćni vukovi" i zbog čega Evropa strahuje od njih

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA