Katalonci nisu dobili novog predsednika: Parlament odbio da pruži podršku zagovorniku nezavisnosti (FOTO)

Turul je dobio podršku 64 poslanika dok ih je 65 bilo protiv, a četiri poslanika CUP su se uzdržala od glasanja

  • 0

Katalonski zagovornik nezavisnosti Žordi Turul nije u četvrtak izglasan za predsednika vlade Katalonije nakon što su odbili da ga podrže poslanici iz antikapitalističke stranke za nezavisnost CUP.

Katalonci danas biraju predsednika

U subotu će biti održan drugi krug glasanja, a ako ni onda Turul ne bude izabran nastaviće se politička neizvesnost u španskoj pokrajini , prenose agencije.

Turul je dobio podršku 64 poslanika dok ih je 65 bilo protiv, a četiri poslanika CUP su se uzdržala od glasanja. Za njegovo imenovanje bilo je potrebno 68 glasova od ukupno 135, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Turula su kandidovale Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica (ERC), nakon što je prošlih nedelja propao njihov pokušaj imenovanja Karlesa Pudždemona i Žordija Sančeza, optuženih za pobunu protiv Španije. Pudždemon se nalazi u Belgiji i preti mu hapšenje ako se vrati u Španiju dok je Sančez u pritvoru pored Madrida.

Sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran Turul sazvao je u sredu uveče predsednik parlamenta Rožer Torent.

Foto: Tanjug/AP

Antikapitalistička stranka CUP koja insistira na nastavku puta prema proglašenju nezavisnosti odbila je da podrži Turula. CUP uslovljava podršku „stvaranjem republike" i odustajanjem od statusa autonomije. Ta je stranka nezadovoljna ublažavanjem stava dojučerašnjih partnera, Zajedno za Kataloniju i ERC-a.

U subotu će biti održan novi krug glasanja tokom kojeg Turulu neće biti potrebna natpolovična većina u parlamentu, već će mu biti potrebno više glasova „za" u odnosu na „ne". Međutim,bez podrške CUP-a rezultat će biti isti.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA