60 miliona Egipćana bira predsednika, opozicija pozvala na bojkot: Već se zna ko je pobednik, glasanje će trajati tri dana (FOTO) (VIDEO)

Jedini protivkandidat na izborima je Musa Mostafa, slabo poznat političar koji je već pre podržao Sisijevu nameru da se kandiduje za drugi mandat

  • 2

Egipćani su danas počeli da glasaju na predsedničkim izborima na kojima će sadašnji predsednik Abdel Fatah al-Sisi gotovo sigurno pobediti. 

Jedini protivkandidat na izborima je Musa Mostafa, slabo poznat političar koji je već pre podržao Sisijevu nameru da se kandiduje za drugi mandat.

U stravičnoj eksploziji u Aleksandriji dvoje mrtvih

Potencijalno ozbiljni kandidati već su ispali iz trke, ili im je zabranjeno takmičenje.

Opozicija je pozvala na bojkot izbora, nazivajući ih "farsom".

Foto: Tanjug / AP

Slab odziv glasača mogao bi da poveća sumnje u verodostojnost izbora.

Al-Sisi u više je navrata pozivao Egipćane da izađu na glasanje u velikom broju obećavajući poštene izbore.

Dva dana pre glasanja, u eksploziji bombe poginula su dva policajca u Aleksandriji, drugom po veličini egipatskom gradu.

Foto: Tanjug / AP

Provladini mediji pišu da je cilj napada u subotu bio da se spreče Egipćani da izađu na izbore, zbog čega ih pozivaju da se masovno odazovu i učestvuju u glasanju.

Oko 250.000 pripadnika sigurnosnih snaga čuva 14.000 glasačkih mesta u 27 egipatskih pokrajina tokom izbora koji će trajati tri dana, izveštavaju mediji.

Prema službenim podacima pravo glasa ima blizu 60 miliona Egipćana.

Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    26. mart 2018 | 10:56

    Ma ovi izbori pršte od silne demokratije. Jer ako u Vašingtonu kazu da su izbori demokratski I cestitaju pobjedniku onda je to istina I tacka. Tako će Al-Sisi biti "demokratski izabran predsjednik", a Putin "diktator".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA