Poljska za američki raketni sistem "Patriot" daje skoro 5 milijardi dolara

"To je izvanredan, istorijski tenutak"

  • 15

Poljska je danas potpisala najveći ugovor u istoriji za nabavku raketnog odbrambenog sistema "Patriot" od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 4,75 milijardi dolara.

U Poljskoj uhapšen zvaničnik vlade koji je Rusima otkrivao tajne podatke: Znali su svaki naredni potez Varšave

Ugovorom se predviđa kupovina raketnog sistema, novog radara od 360 stepeni i presretača raketa, prenosi Rojters.

- To je izvanredan, istorijski tenutak. Ovo je ulazak potpuno nove, visoke tehnologije, modernog naoružanja i odbrambenih sistema u Poljsku - izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda nakon potpisivanja ugovora.

Dve trećine poljskog naoružanja datira još iz vremena Varšavskog pakta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giks

    28. mart 2018 | 16:39

    Haha Ameri prave vestacku krizu plase Evropu Rusima, pa prodaju svoje oruzje. Tako se to radi.

  • van

    28. mart 2018 | 14:54

    Ne postoji odbrana od ruskih raketa.

  • Ocajno pero

    28. mart 2018 | 14:53

    Neverovatno mi je da Poljaci nemaju bolje vojne strucnjake ili oni ne smeju da se oglase i pobune protiv ovog loseg PVO sistema. Kauboji izbacuju ovaj siste, ali sto da ne uvale poltronima za debele pare ovu gomilu gvozdjurije. O cemu se radi? Patriot koristi tri vrste raketa P1,P2 i P3 ova poslednja se koristi za presretanje raketa velikog dometa koje dolaze iz stratosfere. Koliko je ovaj sistem beskoristan objasnicu prostim primerom. Iskander od Kaljingrada do Varsave lete 2,80 minuta, a Patriot u prvom stepenu borbene spremnosti moze da reaguje posle 15-17 minuta. Sada zamislite doleti 6 raketa jedna za drugom, a Patriot presece tek 7 raketu. Na stranu sto mu je efikasnost izmedju 30-35%. Potrebno je da ispalite 5-7 raketa da bi pogodili jednu raketu. Za razliku od ruskih americke rakete obaraju kinetickom energijom. To znaci da treba da pogodi direktno raketu u letu. Ruska raketa dodje do cilja i eksplodira pored njega i na taj nacin ga neutralise izazivajuci i eksploziju bojeve glave. Americka i da pogodi raketu u letu, ne ucini li to u bojevu glavu raketa pada, a bojeva glava eklodira. Najbolje su to izraelci iskusili kada su ih gadjali Skadovima. Zato su razvili svoj sistem prvo Davidovu pracku, a potom Celicni oklop, koji su i Ameri preuzeli. Iskander leti po sistemu ping pong, a to znaci da pravi let kao kretanje talasa tako da ga je veoma tesko pratiti i oboriti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA