≫ 

Pala konačna odluka o istorijskom sastanku: Putin i Tramp sastaće se u Beogradu, evo i kada

Našoj državi ukazana je velika čast da se u njoj održi dugo očekivani sastanak

  • 60

Donald Tramp i Vladimir Putin, predsednici SAD i Rusije, prvi bilateralni sastanak održaće u Beogradu, potvdili su iz Bele kuće i Kremlja. Iako još nije objavljen konačni datum, zna se da će sastanak sigurno održati u junu.

Pred nama je još 6 godina Putinove vladavine: Šta čeka Rusiju, Evropu i SAD? I gde je tu tačno Srbija? (FOTO)

Nekoliko država ponudilo se da bude domaćin sastanka između Trampa i Putina, prvog od kako je američki predsednik stupio na dužnost. Na sajtu predsednika Rusije piše da je u opticaju bilo nekoliko država, ali su se timovi dva predsednika nakon nekoliko meseci pregovora uslaglasili da je Beograd konačna odluka.

Jedna od država o kojoj se razmišljalo bila je i Slovenija, odakle dolazi i supruga američkog predsednika Melanija Tramp, i gde se bivši predsednik Džordž Buš prvi put sastao sa Putinom u junu 2001. godine, kada su razmatrali mogućnost kompromisa povodom američkih raketnih odbrambenih planova kojima se Moskva protivila.

Foto: Tanjug/AP

Prestonica Srbije je već bio odabran kao "neutralan teren" i mesto susreta ruskog i američkog pregovarača - Vladislava Surkova i Kurta Volkera, kada su u oktobru prošle godine te dve države razgovarale oko razrešenja krize u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da je naša zemlja predložila da se najavljeni susret Putina i Trampa održi u Beogradu.

- Beograd je potpuno spreman da bude domaćin jednog takvog susreta koji ima planetarni značaj. Srbija kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da zajedno ugosti predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država. To bi bila i najveća potvrda politike koju vodimo kao država - rekao je tad Dačić.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je nakon predsedničkih izbora u Rusiji, na kojima je Putin ubedljiv pobedio, pozvao telefonom ruskog kolegu da mu čestita na pobedi na izborima i potom rekao da želi da se sastane s Putinom "u ne tako dalekoj budućnosti", dok je Kremlj saopštio da je u razgovor "posebna pažnja posvećena razmatranju pitanja mogućeg bilateralnog sastanka".

Podsetimo, dva predsednika prvi put su razgovarala na marginama samita G20 u Hamburgu u julu prošle godine, dok su drugi put sreli u novembru na samitu APEK-a u Vijetnamu, gde su kratko popričali.

Aprilililili! Srećan vam Dan šale i nadamo se da se niste naljutili na nas! Ipak je Svetski dan šale. Ako još niste smislili kako da prevarite nekoga - samo im pošaljite neki od naših PRVOAPRILSKIH TEKSTOVA! U komentaru nam napišite šta ste smislili i kako je prošlo.

VIDEO: Ko je moto grupa čiji član je Vladimir Putin

Daljinac

(A.Prililić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    1. april 2018 | 09:08

    Sjajna vest za ceo svet,a naročito za Srbiju.

  • Cuki

    1. april 2018 | 09:25

    Bice ovo istorijski dan za Srbiju.

  • Dusica

    1. april 2018 | 13:32

    Znamo da je šala, ali se nadamo da će Putin zaista uskoro doći u Beograd. To bi za nas bio planetarni događaj koga iščekujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA