≫ 

Ruski begunci taoci su obaveštajnih službi Zapada: Otac ubijenog agenta Litvinjenka komentarisao slučaj trovanja Skripala

Valter Litvinjenko za RT kaže da iako postoje sličnosti sa slučajem trovanja njegovog sina, korišćena je drugačija taktika

  • 2

Valter Litvinjenko, otac Aleksandra Litvinjenka, agenta koji je otrovan u Londonu pre deceniju, komentarisao je za ruske medije slučaj Sergeja Skripala, koji je privukao veliku pažnju svetske javnosti. U tom razgovoru se osvrnuo i na slučaj svog sina i istakao je koga smatra odgovornim za njegovo ubistvo.

Svi koji su mu se suprotstavili, iznenada su platili svojim životom: Putin je pre nekoliko godina zagrmeo i uputio pretnje izdajnicima Rusije (FOTO)

On kaže da su ruski begunci u Velikoj Britaniji taoci obaveštajnih službi Zapada. Verovao je, kako kaže, godinama da su Rusi umešani u napad na njegovog sina 2006, ali je, dodaje, promenio svoje mišljenje pošto je godinama analizirao “nedoslednosti u istrazi“.

London, da podsetimo, tvrdi da je Litvinjenko otrovan radioaktivnim polonijumom. Čin je označen kao akt “nuklearnog terorizma“, za koji je optužena Rusija, a Moskva te optužbe odbacuje.

Napad na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju u Solsberuju 4. marta označen je kao “prvi napad nervim agensom u Evropi od Drugog svetskog rata“.

Valter Litvinjenko za RT kaže da iako postoje sličnosti sa slučajem trovanja njegovog sina, korišćena je drugačija taktika, piše rt.com.

Kako kaže, trovanje njegovog sina osmišljeno je sa ciljem da se pokaže kako je Moskva “ekstremno surova“ i kako se ona “nosi sa neprijateljima“. Trenutna situacija sa slučajem Skripalj stvorena je, kako tvrdi, kako bi se isprovocirala reakcija Moskve.

Aleksandar Litvinjenko Foto: Tanjug/AP

- Shvatili su da su zabrljali sa slučajem Litvinjenka i odlučili su da promene taktiku. Ne pokazuju nikakve dokaze sada, svodi se na čekanje reakcije iz Moskve. Ako je bilo, kako kažu, ruskog traga, sve bi bilo jasno odavno - rekao je on.

Veruje da je ova istraga mnogo manje transparentna nego ona iz 2006. godine.

- Isto je bilo i sa Sašom (Aleksandar), da je bilo ruskog traga, to bi se pojavljivalo iznova i iznova do danas. Skotland jard (sedište londonske policije) nije tražio kriminalca. Skotland jard je prikrivao tragove - dodao je on.

Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal Foto: Tanjug/AP

- Biće teško sve sakriti i na kraju neće uspeti. Biće uhvaćeni, a Tereza Mej će biti osramoćena, a i onaj klovn, ministar spoljnih poslova Boris Džonson će biti osramoćen - naglasio je on.

Litvinjenko je izgubio sina nakon što je bivšši oficir ruske bezbednosne službe FSB napustio Rusiju i došao u London. Tamo je sarađivao sa MI6 i španskom policijom. Otac tvrdi da je njegov sin postao talac stranih vlada i obaveštajnih agencija.

To se odnosi na sve moćnike i bogate ljude, koji su napustili Rusiju, kao što su Boris Berezovski, ali i oni manje istaknuti poput Sergeja Skripala.

- Oni su taoci američkih vlasti koje teže svetskoj dominacji. Dokle god je tako, oni će ubijati Ruse i svakog ko je protiv njih - rekao je on.

Julija Skripal, ćerka otrovanog ruskog špijuna Sergeja Skripala Foto: Tanjug/AP

S obzirom na prethodne sumnjive smrti ruskih državljana na britanskom tlu, sudbina Skripala je prilično mračna. Ćerka bivšeg dvostrukog agenta, Julija, bi mogla da se izvuče iz ove situacije, jer se očigledno našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

- Za njih nije korisno da Skripalj ostane živ. A devojka, ona ne zna ništa. Skripal zna. Ona je jednostavno došla da poseti oca i upala u ovo. Pustiće nju da ide dalje verovatno, ali ako zna nešto – neće se ni ona izvući - dodao je Litvinjenko.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasko

    3. april 2018 | 14:55

    Ma banda bre, zapadna.

  • Ljube

    3. april 2018 | 18:22

    To je potpuno jasno svakome ko ima i malo zdravog razuma. Da stvarno imaju i najmanji dokaz umešanosti Rusije i te kako bi ga objavili celom svetu ali pošto znaju da je sve nameštaljka (možda čak trovanja nije ni bilo) onda se od celog sveta traži da im veruje na reč. Na žalost mnogo je onih koji im veruju ili moraju da veruju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA