≫ 

Nemačko tužilaštvo zatražilo da Pudždemon bude izručen Španiji

Nemačka vlada je jasno stavila do znanja da ovo pitanje mora da se reši unutar Španije

  • 1

Nemačko tužilaštvo je zatražilo da se bivši predsednik Katalonije Karles Pudždemon izruči Španiji, zbog pobune i pronevere.

Pudždemon poslao poruku iz zatvora: Mi nismo kriminalci!

Vlada Angele Merkel je jasno stavila do znanja da smatra da ovo pitanje strogo odgovara pravnom polju i insistira da se katalonsko pitanje reši unutar Španije u skladu sa ustavom i zakonima.

Generalna kancelarija tužioca u Šlezvik-Holnštajnu je već podnela zahtev za nalog za izručenje katalonskog lidera. To je najavio i generalni državni tužilac u utorak u Šlezvigu.

Nakon detaljnog pregleda evropskog naloga za hapšenje koji su izdale sudske vlasti u Madridu, zaključeno je da je ekstradicija opravdana.

Pudždemon koji je bio u egzilu u Briselu, uhapšen je 25. marta na osnovu evropskog naloga za hapšenje u Šlezvig-Holštajnu i od tada se nalazi u pritvorskom centru u Nojminsteru.

Sudstvo u Španiji ga optužuje između ostalog i za pobunu. Ako bude osuđen preti mu dogogodišnja zatvorska kazna.

U daljem koraku, na zahtev Generalne kancelarije tužioca, Viši regionalni sud zatim ispituje da li je transfer Pudždemona španskim vlastima zakonski dozvoljen. Pudžemon se može žaliti na ovu odluku.

On je već podneo protest protiv optužbe pred Vrhovnom sudom u Španiji, ovog vikenda. Takođe je pozvao sud da odbaci navode o proneveri javnih sredstava.

Daljinac

(Telegraf.rs/spiegel.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 21. Vek je

    3. april 2018 | 11:43

    Uvek se obradujem kada nasi zapadni prijatelji pokazu da nema sumnje u postovanje ustao i zakona jedna suverene zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA