≫ 

Sve ukazuje da je Britanija optužila Rusiju za trovanje bivšeg špijuna bez dokaza: Nestali su sporni tvitovi (FOTO) (VIDEO)

Porparol Forin Ofisa je za CNN rekao da je tvit uklonjen zbog toga što je "bio skraćen i nije prezentovao situaciju adekvatno"

  • 5

Trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala koje se dogodilo u Velikoj Britaniji u martu privuklo je veliku pažnju svetske javnosti. Odmah su usledile kritike na račun Rusije i snažna kampanja protiv te zemlje. Sada je izbio novi skandal u čijem je središtu Velika Britanija koja je najglasnije otpuživala Rusiju za napad na Skripala.

Ruski begunci taoci su obaveštajnih službi Zapada: Otac ubijenog agenta Litvinjenka komentarisao slučaj trovanja Skripala

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije negiralo je juče da je tvrdilo da je nervni agens "novičok", koji je korišćen za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, potekao direktno iz Rusije.

- Naši stručnjaci su precizno identifikovali nervni agens novičok. Nije naša odgovornost i nikada nije ni bila da potvrđujemo poreklo agensa - objavio je Forin ofis na svom Tviter nalogu.

Ministarstvo je obrisalo objave na Tviteru u kojima otpužuju Rusiju za proizvodnju nevnog agensa koji je korišćen u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije 4. marta.

Ćerka Julija više nije u kritičnom stanju i dala je izjavu preko policije Foto: Tanjug/AP

Porparol Forin Ofisa je za CNN rekao da je tvit uklonjen zbog toga što je "bio skraćen i nije prezentovao situaciju adekvatno".

U utorak je izvršni direktor laboratorije odbrane Porton Dovn u Velikoj Britaniji rekao da naučnici ne mogu da utvrde gde je napravljen nervni agens. Britanska vlada je insistirala da dodatni materijal iz obaveštajnih izvora dovede do zaključka da Rusija stoji iza napada, prenosi CNN.

Rusija je u više navrata negirala učešće u napadu i pokušavala je da okrivi Veliku Britaniju. Ruska ambasada u Londonu je na Tviteru objavila: "Zašto je Forin ofis obrisao tvit od 22. marta?"

Kontroverza se usresredila na obaveštenje o trovanju koji je 22. marta dao britanski ambasador u Moskvi Lori Bristov.

U njemu je navedeno da su analitičari u Porton Dovu jasno ustanovili da je u pitanju hemijsko oružje vojnog kvaliteta. Jedan serija "novičoka" je proizvedena u Rusiji, naveo je on.

Tvit je objavljen u ministarstvu spoljnih poslova, ali je u međuvremenu parafraziran, pa je na kraju pisalo da je analiza vodećih stručnjaka pokazala da je u pitanju "novičok" za vojnu upotrebu i da je proizveden u Rusiji.

Post je obrisan negde oko 27. marta. Istovetan tvit ambasade Velike Britanije u Rusiji je takođe izbrisan.

Zbog ovog slučaja su se svetske sile udružile protiv Rusije Foto: Tanjug/AP

Portparol ministarstva spoljnih poslova je rekao da je odluka o brisanju tvitova nije promenila procenu vlade Velike Britanije da je Rusija odgovorna za "lukav i nesmotren čin" trovanja Skripala.

Velika Britanija i njeni saveznici, uljučujući SAD, Francusku i Nemačku su proterali više od 100 ruskih diplomata iz svojih zemalja zbog trovanja, što je dovelo i do serije proterivanja stranih diplomata i iz Rusije.

PORTON DOVN SE PROTIVI DŽONSONU

Vesti o izbrisanim tvitovima su se pojavile dan nakon što je Gari Aitkenhed, šef laboratorije Porton Dovn, rekao da su naučnici bili sigurni da je samo neki čovek blizak državi mogao da dođe do otrova ali nisu mogli da utvrde gde je on tačno i napravljen.

- Nismo identifikovali precizan izvor, ali smo dostavili naučne informacije vladi. Naš posao je da obezbedimo naučne dokaze o tome šta je ovaj nervni agens. Mi smo identifikovali da je otrov iz te porodice i da je vojne proizvodnje, ali nije naš posao da kažemo gde je proizveden - rekao je on.

Boris Džonson AP Photo/Pavel Golovkin

Njegovi komentari su bili suprotni primedbama koje je uputio ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je prošlog meseca upitan kako je vlada tako brzo zaključila da je Rusija napravila nervni agens.

- Kada pogledam dokaze iz laboratorije oni su bili kategorični. Imali smo jako malo alternativa osim da preduzmemo poteze koje smo preduzeli - rekao je on.

Vođa laburista Džeremi Korbin je optužio Džonsona da je u preuveličao informacije koje je dobio. Džonson sa druge strane optužuje Korbina da "igra rusku igru".

Džeremi Korbin Foto: Tanjug/AP

NOVE KRITIKE NA RAČUN RUSIJE

Situacija sa tvitovima je pretila da zaseni samit na kojem se raspravljano o hemijskom oružju u Hagu, prenosi CNN.

Britanska delegacija Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) je osudila ruski predlog za zajedničku istragu o ovom incidentu kao "izopačen", opisujući ga kao taktiku da se izbegnu pitanja o navodnoj ulozi Moskve u napadu.

Govoreći na satanku koji je sazvan na hitan zahtev Rusije, Velika Britanija je rekla da su odgovor Kremlja u slučaju Skripal i upotreba hemijskog oružja od strane sirijskog režima, dokazi da ona ne želi mešanje međunarodne zajednice.

- Izgleda da Rusija nikada neće prihvatiti legitimitet bilo kakve istrage o upotrebi hemijskog oružja ukoliko ne dođe do odgovora koji Rusija voli - rekao je John Fogo, predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u OPCW.

Pogledajte video:

VIDEO: Ruski mobarderi budućnosti, ovo je Su-57

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mille

    5. april 2018 | 23:20

    Ovakva propaganda protiv Rusije i Putina je krajnje odvratna, odmah se setim propagande protiv nas. Kao copor hijena.

  • DVADESETDVOJKA

    5. april 2018 | 23:02

    Isto kao sto su lazno optuzili Irak u vezi hemijskog oruzja Afganistan Siriju...

  • Wien

    5. april 2018 | 22:40

    Haha...Englezi Englezi...ako vam se samo deseti dio vrati za Indiju Kinu Sj Ameriku Afriku Balkan ...majko mila...ne smijem ni pomisliti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA