≫ 

Trenutak Božijeg čuda u Jerusalimu: Zapaljen Blagodatni oganj, veliki broj vernika posetio Hristov grob (VIDEO)

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa

  • 24

Svake godine na Veliku subotu u Jerusalimu se pali nestvoreni oganj, kao čudo Božije, u Crkvi Hristovog Groba, koga uz specijalni ritual, jerusalimski patrijarh deli vernicima okupljenim u kripti crkve.

Misterija Blagodatnog ognja: Pravoslavcima su ga dvaput otimali, ali se kod drugih crkava Sveti plamen nije javljao (FOTO)

Pvi put je i srpska crkveno-državna delegacija prisustvovala tom obredu 2015. godine, kada je, specijalnim avionom, Blagodatni oganj donet u Beograd na plato ispred Hrama Svetog Save, na Veliku subotu, uveče.

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa. Pojava blagodatnog ognja po verovanju većine vernika predstavlja vidljivu projavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Brojni vernici su došli da posete grob Isusa Hrista Printskrin: Ruptly

Praznično bogosluženje Velike Subote i priziv blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske orijentalno-pravoslavne crkave, kao i predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

Bogosluženje Velike subote u hramu Svetog Groba (crkva Vaskrsenja Hristovog) liturgijski podseća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane. Ujedno predstavlja i uvod u njegovo Vaskrsenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    7. april 2018 | 23:07

    Zivela sam tamo i mogu samo posvedocit da je to samo Bozije cudo. A nevjernici nek sadrze svoju misao u sebi, nemojte se Bozijem vaskrsnucu protivit.

  • Јела

    7. april 2018 | 13:53

    Слава Богу.

  • M.K.

    7. april 2018 | 16:15

    Slava bogu za ovaj dan, Slava bogu za sve ☦️💟

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA