≫ 

Štrajk na četiri aerodroma u Nemačkoj: Otkazani letovi, hiljade putnika u nevolji (FOTO) (VIDEO)

Štrajkom su pogođeni aerodromi u Frankfurtu, Minhenu, Kelnu i Bremenu, a protestnoj akciji su se pridružili i dečiji vrtići, službe gradske čistiće i bazeni u nekoliko nemačkih država

  • 0

Hiljade putnika na četiri nemačka aerodroma, uključujući najveći u Frankfurtu, našlo se danas u nevolji zbog štrajka kopnenog aerodromskog osoblja i drugih zaposlenih u javnom sektoru širom zemlje koji su nezadovoljni platama.

Nemačka aviokompanija "Lufthanza" saopštila je danas da otkazuje više od 800 od planiranih 1.600 letova, dok je na poremećaje u redu letenja upozorio i frankfurtski avioprevoznik "Fraport", prenosi Rojters.

>>>Haos u Francuskoj: Štrajk radnika železnice, kolaps u saobraćaju, ljudima pozlilo u prepunom vozu (FOTO)

"Lufthanza" saopštila da otkazuje više od 800 od planiranih 1.600 letova Foto: Tanjug/AP

Štrajk je počeo u 05:00 sati po lokalnom vremenu, a trajaće, kako je najavljeno, do 18:00 sati.

Štrajkom su pogođeni i aerodromi u Minhenu, Kelnu i Bremenu, a protestnoj akciji su se pridružili i dečiji vrtići, službe gradske čistiće i bazeni u nekoliko nemačkih država.

- Ovim masovnim štrajkovima želimo da pošaljemo jasan signal poslodavcima. Očekujemo ponudu za treću rundu pregovora koja bi bila vredna razmatranja kako bismo došli do valjanog rešenja - rekao je Frank Bsirske, predsednik najvećeg nemačkog sindikata "Verdi".

Hiljade putnika na četiri nemačka aerodroma našlo se danas u nevolji zbog štrajka kopnenog aerodromskog osoblja Foto: Tanjug/AP

On je upozorio da će sindikat pooštriti proteste ako poslodavci ne iznesu ponudu iduće sedmice. Inače, treća runda poregovora počeće 15. aprila.

Sindikat "Verdi" traži povećanje plata od šest odsto za svojih 2,3 miliona zaposlenih u javnom sektoru na federalnom i lokalnom nivou.

Nemačka federalna vlada i opštine odbacile su zahtev sindikata.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA