Sirija je bombardovana, šta sad? Najviše se priča o nejasnoj američkoj politici nakon napada (VIDEO)

Analitičar postavlja pitanje da li napadi predstavljaju prekretnicu između Trampa i Rusije

  • 7

Američki vojni udari u Siriji pokrenuli su mnoga pitanja, piše politički analitičar Piter Bergen za Si-En-En (CNN). Prema njegovom mišljenju, prvo, ali i najvažnije, postavlja se pitanje kakva je tačno američka politika kada je Sirija u pitanju.

Zbog čega je Tramp ipak odlučio da bombarduje Siriju i šta je bio glavni cilj: Koju poruku je hteo da pošalje američki predsednik? (FOTO)

Predsednik SAD Donald Tramp pre dve nedelje u govoru u Ohaju rekao je da će Amerika vojsku povući iz Sirije uskoro. Međutim, sada je naredio bombardovanje.

- Koja je onda politika Trampove administracije? Da li je to da sirijski lider Bašar al Asad mora da ode, što je i bila politika SAD u prvim godinama sirijskog rata i u toku vlasti Baraka Obame? Da li jednostavno postoji samo crvena linija kada je u pitanju Asadovo korišćenje hemijskog oružja i ništa više? - piše Bergen.

On kaže da je odgovor nejasan. Kada je Tramp objavio da je došlo do udara na Siriju u petak, predsednik je naglasio ovo drugo, međutim ambasadorka SAD u UN Niki Hejli navela je ranije da političkog rešenja za Siriju nema dok je Asad na vlasti.

Bergen navodi da se, sa druge strane, postavlja pitanje da li Trampova administracija ima nameru da zaštiti sirijske civile u ratu koji je uništio veći deo zemlje proteklih sedam godina.

- Skoro pola miliona Sirijaca umrlo je u ratu, od čega je samo mali broj njih poginuo u napadu hemijskim oružjem. Tramp je još u kampanji govorio o stvaranju ''bezbednih zona'' za civile. Da li je onda sledeća Trampova stanica stvaranje takvih zona? Kako bi one funkcionisale? One bi podrazumevale i zone zabrane letova, a opet njihovo stvaranje je komplikovano zbog činjenice da veliki broj ruskih letelica preleće Siriju - piše on.

Po Bergenu, treća stvar je mogućnost da Tramp promeni svoje mišljenje o sirijskim izbeglicama. Navodi da će, s obzirom na hemijski napad, možda Tramp promeniti politiku kada je u pitanju ulazak izbeglica u SAD. Trenutno je snazi zabrana ulasaka sirijskih izbeglica u SAD, uprkos činjenici da su u većini žene i deca.

Analitičar postavlja pitanje da li napadi predstavljaju prekretnicu između Trampa i Rusije. Tramp je u petak bio prilično oštar te je upitao Rusiju: “Kakva nacija želi da bude povezana sa masovnim ubicom muškaraca, žena i dece“.

Po Bergenu se, takođe, postavlja i pitanje legalnosti, pošto napade nije odobrio Kongres, ali da se Tramp ipak trudi da uticaj Kongresa u ovakvim slučajevima svede na minimum.

VIDEO: Rakete su parale nebo, ovo je protivvazdušna odbrana Sirije

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    16. april 2018 | 13:04

    Ни једна нација не жели да буде повезана са нацијом убица деце у Вијетнаму,Либији,Србији,Сирији Иса геноцидом над Индијанцима,Афричком децом,ниједна нормална држава...неће вас.

  • Jeretik

    16. april 2018 | 13:52

    Bombardovanje nije izraz nekakve politike , vec samo pokusaj da se u domacoj javnosti stvori slika , da se ne plase i ne povlace pred Rusijom . A ograniceno dejstvo , i nikakvi rezultati istog su dokaz , da se crvena linija ipak nije smela preci ...

  • Slabo, slabo

    16. april 2018 | 15:02

    Ajmo nato plaćenici, za šta vas plaćaju kada ćutite? Raspalite po komentarima u korist amerike ko što je trampavi po praznom prostoru u Siriji i ispao glupav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA