≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Monstrum Fricl je ćerku držao u zatočeništvu 24 godine, silovao ju je 3.000 puta i sa njom dobio sedmoro dece.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Elizabet je istražiteljima postavila ultimatum - reći će im sve ako joj obećaju da nikad više u životu neće morati da vidi oca.

  • 6

Pre tačno 10 godina u Austriji je otkriven monstrum Jozef Fricl, zloglasni silovatelj koji je sopstvenu kćerku Elizabet držao zatočenu u podrumu 24 godine. Za to vreme silovao ju je 3.000 puta i sa njom dobio sedmoro dece.

Zločin koji je otkriven 19. aprila 2008. godine, potresao je ceo svet. Fricl je tada imao 73, a njegova kćerka Elizabet 42 godine, prenosi Index.hr.

>>>JEZIVO OTKRIĆE U AUSTRIJI: Monstrum Fricl imao još jednu tamnicu i to u svojoj gostionici? (FOTO)

Fricl je uhapšen 26. aprila 2008. Foto: Profimedia

Da se njihova najstarija kćerka Kerstin nije razbolela, monstruozan zločin možda nikada ne bi bio otkrven. Na današnji dan pre 10 godina, Kerstin je završila u bolnici, jer joj je pretilo otkazivanje bubrega.

Fricl se tada pojavio u bolnici i tvrdio da je pronašao pismo koje mu je ostavila majka bolesne devojke, ali je doktor Albert Rajter primetio da je priča neutemeljena i puna nelogičnosti. Dva dana nakon toga, lekari su pozvali policiju kako bi pronašli majku koja bi im dala više informacija o svojoj kćerki.

Kada mu je policija zakucala na vrata, Fricl im je rekao da je Elizabet članica kulta i tada im je pokazao pismo za koje je tvrdio da je poslednje koje je primio od nje, kao i da je poslato iz grada Kematen u Tirolu.

U cilju provere informacija koje im je do Fricl, policija je stupila u kontakt s Manfredom Volfartom, crkvenim službenikom koji je pratio kultove i koji je odmah posumnjao u postojanje kulta koji je Fricl spominjao. Volfart je naglasio i da mu pismo izgleda napisano kao da ga je neko izdiktirao i to znatno ranije nego što je je poslato.


Sopstvenu kćerku držao je zatočenu u podrumu 24 godine - Foto: Guliver/Handout by APA via Getty Images

Nedelju dana nakon što je Kerstin završila u bolnici, 26. aprila, Fritcl je iz podruma izveo Elizabet i njihova dva sina, Stefana i Feliksa.

Elizabet je morala hitno da se hospitalizuje. Doktor Rajter je odmah pozvao policiju koja je Friclove odvela na ispitivanje. Elizabet je istražiteljima postavila ultimatum - reći će im sve ako joj obećaju da nikad više u životu neće morati da vidi oca.

U sledeća dva sata ispričala mi je sve o 24 mučne godine koje je provela u zatočeništvu. Otac ju je silovao i terao da gleda pornografske filmove čije je scene morala da ponavlja pred decom.

Već istog dana, Fricl je uhapšen. Policiji je dozvolio da uđu u podrum kroz mala skrivena vrata sa šifrom, a njegova supruga Rozmari tvrdila je da nije imala pojma šta se dogodilo Elizabet i ostaloj deci.

Tri dana kasnije, 29. aprila, DNK analiza potvrdila je da je Fricl otac dece koju je rodila Elizabet. Policija je 1. maja potvrdila da je Fricl godinu dana ranije naterao Elizabet da napiše pismo u kojem tvrdi da je planirao da je zajedno sa njohovom decom oslobodi. Kad je slučaj otkriven, Fricl se branio rečima da je Elizabet pristala na seks i da je s decom bio u dobrim odnosima.

- Elizabet je postala problematična čim je ušla u pubertet. Prestala je da me sluša i morao sam da reagujem. Zaštitio sam je od spoljašnjeg sveta - tvrdio je tada Fritzl, a svoje psihičke probleme povezao je s majkom koja ga je u detinjstvu navodno zlostavljala.

Kako je rekao, njegova majka je nastavila da živi sa njim i kad se oženio s Rozmari. Istražiteljima je ispričao da ju je zatvorio na tavan, gde joj je čak i prozor zazidao, a komšijama je rekao da je umrla. Tamo ju je držao zatvorenu sve do njene smrti 1980. godine, a mediji su nagađali da je na tavanu mogla da provede i do 20 godina.

Fricl je 19. marta 2009. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 15 godina. Kaznu izdržava je u delu zatvora u kojem se nalaze psihički bolesne osobe.

Radio je kao knjižar i domar, a prošle godine je navodno promenio ime u Fric Majrhof, kako ga novi zatvorenici ne bi prepoznali. Rozemari se razvela od Fricla i živi pod novim identitetom kao i Elizabet i njena deca.

Elizabet danas ima 52 godine. Troje od sedmoro dece živelo je s njom u podrumu, jedno je umrlo nakon rođenja, a troje su odgajali Fricl i Rozemari.

Nakon što je Fricl osuđen, porodica je primljena u kliniku na psihijatrijsko lečenje. Elizabet i deca kasnije su se preselili u selo na severu Austrije gde i danas žive.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA