≫ 

Makron očarao američki Kongres: Ovacije i aplauzi nakon govora potpuno suprotnog od Trampove politike (FOTO) (VIDEO)

Ovo je prvi put da se lider Francuske obratio Kongresu posle više od jedne decenije

  • 6

Francuski predsednik Emanuel Makron je u sredu u obraćanju američkom Kongresu ukazao na globalne pretnje, ocenivši da "živimo u vreme besa i straha", istovremeno pozivajući SAD da ne "zatvaraju vrata svetu".

Posle onogoa što je izgledalo kao prijateljska državna poseta Vašingtonu, Makron je u govoru u Kongresu izneo stav o globalnom vođstvu koji se potpuno razlikovao od strategije američkog predsednika Donalda Trampa.

Zbog čega je Trampov najveći neprijatelj Iran kojem stalno preti? Makron je došao u posetu SAD kako bi smirio situaciju (FOTO) (VIDEO)

Makron je govorio na zajedničkog sednici američkog Kongresa. Ovo je prvi put da se lider Francuske obratio Kongresu posle više od jedne decenije. Predstavnici oba doma slušali su ga pažljivo i nekoliko puta u toku govora ustali su i aplaudirali mu. Na kraju su ga pozdravili gromkim aplauzom i ovacijama koje su trajale nekoliko minuta.

- Možemo da izaberemo izolacionizam, povlačenje i nacionalizam... ali ako izaberemo da zatvorimo vrata svetu nećemo zaustaviti evoluciju sveta - rekao je Makron u govoru na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata.

Si-Bi-Es njuz je preneo da Makronov govor u sali slušaju američki potpresednik Majk Pens i ministri iz kabineta predsednika SAD Donalda Trampa, koji je uoči Makronovog obraćanja na Tviteru naveo da "jedva čeka da ga gleda", da je to "velika čast i nešto što se retko dozvoljava", kao i da će "on biti SJAJAN!", misleći na Makrona.

Predsednik Francuske je poručio da "nas bes samo koči i oslabljuje" i citirao nekadašnjeg američkog predsednika Frenklina Delano Ruzvelta da je "jedina stvar od koje treba da strahujemo sam strah".

Navodi se da je Makron upozorio na uspon ekstremnog nacionalizma.

Makron na početku govora Foto: AP/Tanjug

- Moramo da držimo oči širom otvorene zbog novih rizika koji su pred nama. Uveren sam da ćemo, ukoliko odlučimo da šire otvorimo oči, biti snažniji. Prebrodićem o opasnosti - poručio je Makron.

On je ocenio da će ukoliko ne budu delovale, međunarodne institucije UN i NATO prestati da postoje.

Američka televizije je prenela da je Makron podsetio i na terorističke napade koji su se u poslednjih pet godina dogodili u SAD i Evropi, nazivajući ih "užasnom cenom slobode i demokratije".

On je rekao i da Francuska potpuno podržava američke akcije u Severnoj Koreji koje imaju za cilj potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Članovi Kongresa nekoliko puta aplaudirali Makronu u toku govora Foto: AP/Tanjug

- Što se tiče Irana naš cilj je jasan: Iran ne treba nikad da poseduje nuklearno oružje. Ni sada, ni za pet ni za deset godina - naglasio je Makron.

Makron je priznao da taj sporazum možda ne otklanja sve rezerve, ali je dodao da on ne treba da bude napušten a da se nema pronađe suštinski umesto njega.

- Francuska neće napustiti taj sporazum zato što smo ga potpisali. Ali ono što želim da uradim i šta smo odlučili zajedno sa vašim predsednikom jeste da možemo da radimo na sveobuhvatnijem sporazumu o svim tim pitanjima - rekao je on.

Ponovio je koja su to četiri glavna stuba koja bi, po njegovom mišljenju, trebalo da budu osnova tog sporazuma - suština postojećeg sporazuma, period posle 2025., obuzdavanje vojnog uticaja iranskog režima u regionu i praćenje balističke aktivnosti.

Govorio je i o Pariskom klimatskom sporazumu istakavši da ne postoji "planeta B".

- Siguran sam da će se jednog dana SAD se vratiti i pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu - rekao je Makron što je izazvalo glasno odobravanje u sali.

Rekao je i da SAD i Francuska treba da rade zajedno da učine "ovu planetu ponovo sjajnom".

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosna

    26. april 2018 | 12:49

    Meni je najsmjesnija izjava kao Iran nesmije imat nuklearno oruzje, mi mozemo uz kauboje sve imat ali drugi nesmiju, kad vas mi napadnemo nesmije te se branit. Nadam se da taj film necete gledat,

  • Goran

    26. april 2018 | 13:36

    Iza ovog coveka stoje isti ljudi koji su gurali Hilari u trci za mesto predsednika, iza ovog coveka stoje ljuti protivnici Trampa i svega sto taj covek zagovara.

  • Aca

    26. april 2018 | 13:32

    Čudo od čoveka napravi ona baka-žena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA