≫ 

Senat odobrio nominaciju: Majk Pompeo je novi državni sekretar SAD

57 senatora je glasalo za podršku Pompeu

  • 1

Američki Senat je odobrio nominaciju Majka Pompea (54), šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA), za novog državnog sekretara i on je potom položio zakletvu u Vrhovnom sudu, piše Sputnjik.

Makron očarao američki Kongres: Ovacije i aplauzi nakon govora potpuno suprotnog od Trampove politike (FOTO) (VIDEO)

Sa 57 glasova za, a 42 protiv glasali su senatori i podržali Pompea za 70. državnog sekretara. Posle podrške, uslediće njegovo postavljanje na dužnost i zakletva. Pompeo je zamenio Džona Salivana koji je došao na to mesto umesto Reksa Tilersona, koji je razrešen u martu.

DRUGI TRAMPOV DRŽAVNI SEKRETAR

Što znači da će Pompeo biti drugi državni sekretar koji služi pod Trampom.

Potvrda za Pompea stiže na vreme da on predvodi američku delegaciju u Brisel na NATO sastanak ministara inostranih poslova, ovog vikenda. Očekuje se da on krene na put samo nekoliko sati pošto je formalno potvrđen za mesto državnog sekretara.

ZGUSNUT RASPORED

Pompeo dogovara samit između Donalda Trampa i Kim Džong Una, severnokorejskog lidera. Očekuje se da se taj susret dogodi narednih meseci. Za uskršnje praznike bio je gost Severne Koreje. U utorak je Tramp Kim Džong Una nazvao "poštovanim" pošto ga je mesecima oslovljavao sa "mali raketaš". Pompeo treba da poseti i  Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders tvitovala je fotografiju na kojoj Pompeo posmatra na TV-u glasanje Senata, objavio je BBC.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA