Tramp u julu putuje u Britaniju: Sastaće se sa kraljicom Elizabetom II i Terezom Mej, a najavljeni su i protesti

Građani Velike Britanije najavljuju proteste protiv Trampove posete, pa se zbog toga i spekuliše da će se sa članovima kraljevske porodice, ali i sa Terezom Mej, sastati van Londona

  • 2

Američki predsednik Donald Tramp će 13. jula otputovati u Veliku Britaniju, gde će se, nakon višemesečnih odlaganja posete, sastati s premijerkom Terezom Mej, saopštila je u četvrtak portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ranije najavljena Trampova poseta Britaniji, tradicionalno najbližem savezniku, otkazana je u januaru ove godine, prenosi Rojters.

>>> Tramp otkazao posetu Londonu jer nije "veliki fan" nove zgrade ambasade, najskuplje koju su SAD ikada napravile! (FOTO)

Donald Tramp će 13. jula otputovati u Veliku Britaniju - Foto: Tanjug/AP

Predstavnici Bele kuće i Dauning Strita naveli su da će Tramp posetiti Ujedinjeno Kraljevstvo 13. jula i tom prilikom održati bilateralne razgovore s Terezom Mej, ali nisu naveli pojedinosti.

Britanski mediji navode da će se američki predsednik najpre sastati sa kraljicom Elizabetom II ili sa nekim od članova kraljevske porodice u Vindzoru ili u Škotskoj, a nakon toga će uslediti sastanak sa premijerkom Mej u njenoj rezidenciji u Čekersu.

Građani Velike Britanije najavljuju proteste protiv Trampove posete, pa se zbog toga i spekuliše da će se sa članovima kraljevske porodice, ali i sa Terezom Mej, sastati van Londona.

Tramp bi trebalo da se sastane sa kraljicom ili sa nekim od članova kraljevske porodice - Foto: Tanjug/AP

Prema najavama, Trampova poseta Britaniji trajaće samo 24 sata.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson rekao je da su vesti o Trampovom dolasku "fantastične", a stariji Laburisti upozoravaju da neće "držati jezik za zubima".

Trampova poseta donosi mogućnost Terezi Mej da poboljša svoje odnose sa američkim predsednikom.

Trampova poseta donosi mogućnost Terezi Mej da poboljša svoje odnose sa američkim predsednikom - Foto: Tanjug/ AP

Datum 13. jul odabran je zato što će Tramp prethodna dva dana boraviti u Briselu na sastanku NATO, a inače je poznat po tome da ne voli duga putovanja.

Portparol Dauning Strita naveo je da će američki predsednik održati bilateralne razgovore sa britanskom premijerkom, a da će ostali podaci biti naknadno objavljeni.

- Ako dođe u London, predsednik Tramp će doživeti jedan otvoren i raznolik grad koji uvek bira jedinstvo umesto podele i nadu umesto straha - poručio je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    27. april 2018 | 20:06

    Prvo francuz pa sada Englezi i ponovo dogovor o nekoj spletki i napadu na Rusiju, Iran ili Kinu, vrag ce ga znat sta su sad smislili, nadajmi se da neuprljaju SP u Rusiji.

  • Zoran

    27. april 2018 | 15:11

    Najavljeni protesti. Odmah vidim Sorosa kako protestuje i nikog vis eu masi. Za pare sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA