≫ 

Jermenija opet na nogama: Narod blokirao ulice, vođa opozicije pozvao na građansku neposlušnost (FOTO) (VIDEO)

Pašinjan je pred desetinama hiljada okupljenih na trgu u jermenskoj prestonici poručio kako će od srede ujutro njegovi pobornici započeti opšti štrajk i blokirati puteve, železničke stanice i vazdušne luke

  • 8

Protestanti u Jermeniji u sredu su blokirali nekoliko ulica u glavnom gradu Jerevanu kao i glavnu ulicu koja vodi ka aerodromu, nakon što je vođa protesta Nikol Pašinjan u utorak pozvao na građansku neposlušnost.

Pašinjan je u utorak pozvao svoje pobornike da pokrenu masovnu građansku neposlušnost širom zemlje nakon što je vladajuća stranka u parlamentu odbila da ga podrži za novog premijera.

Jermenska mirna revolucija - lekcija za Putina: Kako je narod uspeo da natera premijera bliskog Rusiji da podnese ostavku? (FOTO)

PAŠINJAN: MOJA JEDINA MOĆ JE MOJ NAROD

Vođa protesta rekao je da je njegov pokret "u klinču" sa vladajućom koalicijom, a da njegove pristalice neće odustati od građanske neposlušnosti.

Protestanti u Jermeniji blokirali puteve Foto: AP/Tanjug

- Moja jedina moć je moj narod. Nećemo odustati. Nastavićemo sa štrajkovima i neposlušnošću - rekao je Pašinjan Rojtersu.

Upitan da li će ponovo podneti kandidaturu za premijera jermenskom parlamentu, rekao je da će razmisliti i pregovarati.

Protestanti blokirali ulice:

Pašinjan je pred desetinama hiljada okupljenih na trgu u jermenskoj prestonici poručio kako će od srede ujutro njegovi pobornici započeti opšti štrajk i blokirati puteve, železničke stanice i vazdušne luke. 

Vođa protesta pozvao na građansku neposlušnost Foto: AP/Tanjug

- Ostaćemo ovde - rekao je David (19), jedan od onih koji su blokirali ulicu za aerodrom.

BLOKIRANE ULICE NA ULAZU U GRAD

Svedoci kažu da su blokirane i neke ulice na ulazu u grad.

Prethodno je u parlamentu održano glasanje na kojem je za izbor Pašinjana za premijera glasalo 45 poslanika, osam manje od neophodnog broja u parlamentu koji ima 105 poslanika.

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu dužnost nakon što je prethodni jermenski premijer Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila, šest dana nakon svog imenovanja.

Širom Jerevana blokirane ulice Foto: AP/Tanjug

Sargsjan, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, poslednjih deset godina obavljao je predsedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom dužnošću želi da zadrži moć.

Neočekivano zbacivanje Sargsjana dramatičan je razvoj događaja u Jermeniji, bivšoj sovjetskoj državi koja je i dalje bliska s Moskvom i koju od kraja devedesetih vodi sovjetski kadar ljudi. Ta je elita na raspravi u utorak u parlamentu pokazala da ne želi da preda vlast.

PARLAMENT PONOVO O PREMIJERU 8. MAJA

Narodna skupština Jermenije će 8. maja održati još jednu posebnu sednicu u pokušaju da izabere premijera, izjavila je u utorak predsednica parlamenta Ara Bablojan.

Desetine hiljada ljudi na ulicama Jerevana Foto: AP/Tanjug

- Sastaćemo se ponovo za sedam dana kako bismo izabrali premijera - rekla je ona poslanicima, prenosi Tas s.

Prema jermenskom ustavu, u slučaju da poslanici na prvoj sednici parlamenta ne izaberu premijera, nova sednica se zakazuje za sedam dana. Ukoliko ni tada ne bude izabran premijer, parlament se raspušta.

Pogledajte kako je bilo u prestonici Jermenije u sredu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    2. maj 2018 | 12:42

    Lepo u tekstu sve pise ali nedostaje politicko razjasnjenje ko je za koga ko je proruski a ko je zapadni satelit jer narod Srbije nezna nista o Jermeniji

  • rodoljub

    2. maj 2018 | 10:53

    To je klasican primer terora manjine nad vecinom. To je tipicna americka siledzijska demokratija .

  • Лицемер

    2. maj 2018 | 11:57

    Не треба чекати проблем. Пендреком треба деловати превентивно.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA