Erupcija vulkana u Pacifiku: Vanuatu evakuiše celokupnu populaciju jednog ostrva (FOTO)

Oko 10.000 ljudi, koliko ih je ostalo na ostrvu Ambae, imaju pomešana osećanja u vezi s tim planom, pri čemu oni koje pepeo znatno ugrožava žele da sa ostrva odu, dok se drugi protive odlasku jer će ostati bez zemlje i kulture

  • 0

Ostrvska država u Tihom okeanu, Vanuatu, priprema plan za trajnu evakuaciju celokupnog stanovništva jednog od svojih ostrva, u trenutku kada debeli sloj pepela koji izbacuje tamošnji vulkan uništava useve, zagađuje izvore vode i vazduh.

Oko 10.000 ljudi, koliko ih je ostalo na ostrvu Ambae, imaju pomešana osećanja u vezi s tim planom, pri čemu oni koje pepeo znatno ugrožava žele da sa ostrva odu, dok se drugi protive odlasku jer će ostati bez zemlje i kulture, prenosi AP.

>>> HOROR U INDONEZIJI: Oko 30 ljudi se otrovalo sumpornim gasom iz vulkana

Vanuatu priprema plan za trajnu evakuaciju celokupnog stanovništva jednog od svojih ostrva - Foto: Tanjug/AP

Ovo ostrvo je, inače, privremeno evakuisano u septembru kada je počeo ciklus erupcija, ali ovoga puta vlasti planiraju trajnu evakuaciju.

Portparol vlade Vanuatua Iler Bil rekao je danas američkoj agenciji da očekuje da Savet ministara odobri plan za evakuaciju do iduće nedelje, uz napomenu da će ostrvljanima biti ponuđen smeštaj na dva susedna ostrva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA